null Beeld

Last van prikangst? Prikken kan in de toekomst zónder naald

Ben jij doodsbang voor naalden en is een vaccinatie voor jou een echte nachtmerrie? Dan is daar binnenkort misschien een oplossing voor. Onderzoekers van de Universiteit Twente werken namelijk aan een nieuwe techniek, waarbij de injectienaald bij een vaccinatie, vervangen kan worden door een laserstraal.

Ongeveer één op de vijf mensen in Nederland heeft prikangst, dus

het zou voor

miljoenen mensen een goede uitkomst zijn.

Laserstraal

Een laserstraal in plaats van een naald, waarmee een vaccin of medicijn geïnjecteerd wordt. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar onderzoekers aan de Universiteit Twente zijn er hard mee bezig. Hoe werkt dat dan precies? Dat legt universitair docent David Fernandez Rivas uit aan Editie NL: “De laserstraal verhit een vloeistof. Die vloeistof kookt, zet uit en lanceert het medicijn als een soort raket. Dat spuit naar buiten met hoge snelheid en penetreert vervolgens de bovenste laag van de huid.” Met deze nieuwe techniek voel je nauwelijks meer iets van een vaccinatie of injectie met medicatie, wat voor veel mensen een uitkomst zou zijn.

Daarnaast worden naalden (uiteraard) niet hergebruikt, waardoor er wereldwijd elke dag zo’n twaalf miljoen in de prullenbak verdwijnen. Naast minder pijn en angst, zorgt deze techniek ook voor minder afval en minder besmettingskans via de naald.

Testfase

De nieuwe techniek is op dit moment nog in de testfase, maar het lijkt er tot nu toe hoopvol uit te zien. Het onderzoeksteam heeft een kleine laser ontwikkeld. Daarmee wordt nu gekeken naar hoe de goede hoeveelheid vloeistof in de juiste huiddiepte geïnjecteerd kan worden. Er zullen nog heel wat proefrondes volgen, voor deze nieuwe techniek ook echt toegepast kan worden. Er is uiteraard ook strenge regelgeving rondom medische ontwikkelingen zoals deze. Daarom zou het nog wel vijftien jaar kunnen duren, voordat een vaccinatie ook echt met laserstraal gezet kan worden. Tot die tijd moeten mensen met prikangst helaas tóch echt nog even doorbijten bij het krijgen van een prik.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Universiteit Twente

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden