Margriet logo
Last van pijnlijke tepels? Dit zijn zes mogelijke oorzaken Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Last van pijnlijke tepels? Dit zijn de mogelijke oorzaken

Wie weleens last heeft van pijnlijke of gevoelige tepels, weet hoe vervelend dit kan zijn. De oorzaak is gelukkig lang niet altijd ernstig. We zetten de mogelijke oorzaken van gevoelige tepels op een rij.

Een onschuldige reden voor geïrriteerde tepels, is wrijving. Zo kan een loszittend t-shirt of een iets te grote bh tegen je tepels wrijven, waardoor irritatie ontstaat. Je zult hier niet zo snel last van hebben als je stilzit, maar zodra je in beweging komt, zal de wrijving ontstaan. De oplossing? Draag strakkere kleding die goed past en vervang tijdens het sporten een gewone bh voor een sportbh. Kan wrijving niet de oorzaak van je pijnlijke en gevoelige tepels zijn? Dan is er misschien iets anders aan de hand.

Dermatitis of tepeleczeem

Als je last hebt van dermatitis is er sprake van een ontsteking van de huid. Dit kan ontstaan doordat de huid in contact komt met irriterende stoffen die in bijvoorbeeld wasmiddel, bodylotion, zeep of parfum zitten. Een vorm van dermatitis is eczeem. Dit ken je waarschijnlijk vooral als irritatie in huidplooien, maar dit kan zich ook voordoen bij de tepels. Tepeleczeem kun je herkennen aan korstjes, schilfers of zelfs blaren rondom de tepels, waarbij je last kunt hebben van pijn en jeuk. Probeer niet te veel te krabben, want dit maakt de jeuk alleen maar erger en kan pijn veroorzaken. Heb je er veel last van? Dan kan een eczeemzalf helpen om de klachten te verminderen.

Pijnlijke tepels door een infectie

Als je tepels geïrriteerd zijn door bijvoorbeeld wrijving of een allergische reactie, kunnen ze als het ware breken. Er ontstaan barstjes in het weefsel, die kunnen gaan bloeden. Als dit speelt is het goed om alert te blijven, omdat bij deze kapotte huid een infectie kan ontstaan. Zo kun je last krijgen van een schimmelinfectie op je tepels, wat je herkent aan een brandende en stekende pijn die niet weggaat. Daarbij kun je witte lijntjes en stipjes zien in de huidplooien. Je kunt ook een bacteriële krijgen. Deze herken je onder anderen aan pijn en jeuk, maar ook aan zwellingen en roodheid rondom de tepels. Hierbij kan ook sprake zijn van bultjes of wondjes.

Infecties moeten behandeld worden met antibiotica, wat voorgeschreven wordt door de huisarts. Als bovenstaande klachten aanhouden, is het verstandig een bezoek te brengen aan je huisarts.

Gevoelige tepels door hormonale veranderingen

Gedurende de maand schommelt je hormoonspiegel. Zo ervaren sommige vrouwen dat hun borsten en tepels pijnlijk aanvoelen in de dagen voordat ze ongesteld moeten worden. Volgens Healthline is daar een logische verklaring voor: in deze dagen stijgt de hoeveelheid oestrogeen en progesteron, waardoor je borsten zich vullen met vocht en groter worden. Zodra je ongesteld wordt zal de pijn weer verdwijnen. Als je niet meer ongesteld wordt, kan ook de menopauze ervoor zorgen dat je last hebt van pijnlijke tepels. Ook dan is een verandering van je hormonen de veroorzaker van de irritatie.

Tepelpijn door kanker

Tepelpijn kan in sommige gevallen wijzen op kanker, al zorgen tumoren zelf volgens Medical News Today vaak niet voor pijn. Als er sprake is van pijn door kanker, dan zul je dit waarschijnlijk in één borst of tepel voelen. Daarbij is er vaak ook sprake van andere symptomen, zoals een knobbeltje in de borst of veranderingen van de tepels. Daarbij kan er ook vloeistof uit de tepel lekken en kan de borst van vorm of grootte veranderen. Als je last hebt van deze symptomen is het verstandig om een afspraak te maken bij je huisarts.

De ziekte van Paget

Bij deze zeldzame vorm van borstkanker, die bij één tot drie van de honderd mensen met borstkanker voorkomt, kan een pijnlijke tepel een symptoom zijn. De ziekte van Paget herken je aan een rode en schilferige uitslag bij de tepel en tepelhof die soms gepaard gaat met vocht- of bloedverlies uit de tepel. Ook kan de tepel of de omliggende huid ingetrokken zijn.

Bron | Healthline, Etos, Medical News Today, Women’s Health, Pink Ribbon

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden