null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Last van opvliegers? Dat komt niet altijd door de overgang

80% van de Nederlandse vrouwen in de overgang heeft ze weleens. Maar wist je dat je ook buiten de overgang last kunt krijgen van opvliegers? En dat kan allerlei oorzaken hebben.

Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan allergieën of de bijwerkingen van bepaalde medicijnen.

Intense hitte

Opvliegers worden vaak omschreven als een plotseling opkomende, intense hitte van binnenuit. Vooral in je bovenlichaam en gezicht voel je het gloeien. Die hitte gaat nogal eens gepaard met zweten en roodheid. Geen pretje dus, vooral niet wanneer dat intense zweten komt opzetten op momenten dat je het nét even niet kunt gebruiken.

Hormonale schommelingen

Maar waar komen opvliegers vandaan? Tijdens de overgang is het een gevolg van hormonale schommelingen. Hierdoor raakt ook de natuurlijke thermostaat in je hersenen een beetje van slag. Daarom hebben zwangere vrouwen er tijdens en na de zwangerschap ook nogal eens last van. Maar er zijn daarnaast allerlei andere oorzaken die niets met een zwangerschap of de overgang te maken hebben.

 1. De bijwerkingen van medicijnen

  Opvliegers kunnen een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen die je inneemt. Het komt vooral voor bij pijnstillers, antidepressiva of medicijnen die te maken hebben met hormonale problemen. De ene vrouw kan meer last hebben van deze bijwerkingen dan de andere.
 2. Je voedingspatroon en gewicht

  Eet je vaak pittig, dan verwijden je bloedvaten zich en worden je zenuwen gestimuleerd. Hierdoor stijgt de hitte en kan het zweet je uitbreken. Maar opvliegers kunnen bijvoorbeeld ook een gevolg zijn van een gevoeligheid voor alcohol, suiker of cafeïne. Een gevoeligheid waar je pas later in je leven ineens last van kunt krijgen. Vrouwen met overgewicht kunnen ook vaker opvliegers hebben.
 3. Stress

  Stress kan je hormonen flink in de war brengen, waardoor je soms ineens te maken krijgt met opvliegers. Het heeft ook vaak hartkloppingen en zweten tot gevolg, wat je hersenen kunnen registreren als een oververhit lichaam.
 4. Infecties

  Infecties leiden vaak tot koorts. En de symptomen van koorts hebben veel weg van opvliegers. Je lichaamstemperatuur stijgt, omdat je lijf daarmee het virus of de bacterie probeert te doden. Heb je het idee dat het om een infectie gaat, dan kun je altijd het best even naar de huisarts gaan.

Heb je vaak last van opvliegers en lijkt het onwaarschijnlijk dat dit door de overgang komt? Dan is het een goed idee om na te gaan wanneer je die plotselinge hitte voelt opkomen. Krijg je het vooral nadat je een bepaald voedingsmiddel hebt gegeten? Sik je bepaalde medicijnen of heb je de laatste tijd veel te maken (gehad) met stress? Zo krijg je een beter idee waar de oorzaak zou kunnen liggen. Blijf je er langdurig last van houden, dan is het altijd verstandig om een bezoek aan de huisarts te brengen.

Bronnen | womanandhome.com, dokterdokter.nl

Beeld | iStock

Meer lezen?

Opvliegers in de zomer? Met deze simpele truc houd je je hoofd koel

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden