Margriet logo
Last van opvliegers? 5x feitjes over zweet (die je misschien nog niet wist) Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Last van opvliegers? 5x feitjes over zweet (die je misschien nog niet wist)

Uit het niets krijg je een rood hoofd en het zweet breekt je plotseling uit. We krijgen er allemaal mee te maken...de overgang. Vaak start het bij je borst en verspreidt het zich vervolgens over je hals en hoofd. Waar komt al dat zweet opeens vandaan? Deze wetenschappelijke feitjes over zweet wist jij vast nog niet.

1. Ontstaan van puistjes en acne

Dit heeft allemaal te maken met de verandering van je hormoonhuishouding. Het zweet zelf veroorzaakt geen puistjes, maar wanneer je transpireert maakt je lichaam talg aan. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen daalt, terwijl de hoeveelheid mannelijke hormonen hetzelfde blijft. Een ophoping van die talg kan ervoor zorgen dat je poriën verstopt raken, waardoor je last van puistjes of acne kunt krijgen. Was je bijvoorbeeld met ontsmettingszeep om je flora in evenwicht te houden of droog jezelf af met een ruwe handdoek als je uit de douche komt om de verstoppingen weg te scrubben.

2. Zweet stinkt niet

Dit klinkt misschien gek, omdat je er een heel andere associatie mee hebt. Het zijn juist de bacteriën in de oksels die een nare geur geven aan zweet. Zweet wordt gemaakt in de eccriene en apocriene klieren en deze vind je bijvoorbeeld op je voeten, geslachtsdelen en oksels. Pas wanneer het zweet zich mengt met bacteriën op de huid kan er een naar geurtje ontstaan.

Lees ook: Waarom zweet de een meer dan de ander?

3. Deodorant wel of geen effect

Deodorant heeft alleen effect op een droge, schone huid. Wanneer je al bezweet bent, of je kleding is vies, dan is ‘even bijspuiten’ zinloos. Ook heeft het geen zin om deodorant aan te brengen wanneer je net met vochtige oksels uit de douche bent gekomen.

4. Afvallen door zweten?

Mensen produceren dagelijks tussen de honderd en achtduizend milliliter (dus 8 liter) zweet. Tijdens hele intensieve inspanning in de hitte kan de zweetproductie zelfs oplopen tot wel een à twee liter per uur. Daarom wordt er niet voor niets aangeraden om twee liter water per dag te drinken. Ook met opvliegers zweet je behoorlijk wat af. Helaas betekent dit niet dat je ook afvalt. Je verliest weliswaar vocht, maar geen vet.

Lees ook: Hyperhidrosis: dít wil je weten over overmatig zweten

5. Zweet anders bij mannen en vrouwen

Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus: dit gaat hier ook weer op. In de jaren voorafgaand aan de menopauze zullen vrouwen ‘s nachts in de loop van de tijd meer vocht verliezen. Dit komt door het verlies van oestrogeen. Wanneer mannen ‘s nachts zweten heeft dat niet zoveel met een menopauze te maken, maar hier kan een verlaagd testosteron de boosdoener zijn. En dat kan weer leiden tot depressie, vermoeidheid en erectiestoornissen. Mannen gaan ook eerder zweten dan vrouwen. Vrouwen hebben meer zweetklieren dan mannen, maar mannelijke zweetklieren zijn actiever.

Bron I Famme.nl

Beeld I Getty Images

Inge DalGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden