null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Last van oorsuizen of duizeligheid? Deze twee bijwerkingen zijn aan de bijsluiter van dít vaccin toegevoegd

Heb je plotseling last van een piep in je oor? Dat zou wel eens een bijwerking van je coronaprik kunnen zijn. Door meerdere meldingen over de bijwerkingen oorsuizen en duizeligheid bij een vaccinatie met Janssen heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) besloten dat die klachten nu ook op de bijsluiter moeten komen.

We leggen je uit wat je hierover moet weten.

Oorsuizen en duizeligheid als bijwerkingen na een vaccinatie

Er zijn tot nu toe bijna 1200 meldingen binnengekomen van mensen die last hadden van duizeligheid na hun prik met Janssen. Iets meer dan honderd mensen hadden na hun vaccinatie last van oorsuizen. Daardoor heeft het Europees Geneesmiddelenbureau besloten dat deze bijwerkingen in de bijlsluiter van het Janssen-vaccin moeten komen te staan. Deze nieuwe bijwerkingen hebben geen invloed op de goedkeuring van het Janssen-vaccin. Daarnaast benadrukt de EMA nogmaals dat de voordelen van het nemen van het vaccin nog steeds blijven opwegen tegen de mogelijke bijwerkingen. Hoe lang je na een vaccinatie nog last kunt houden van de bijwerkingen oorsuizen en duizeligheid, dat is niet bekendgemaakt.

Invloed op het afweersysteem

Naast oorsuizen en duizeligheid zou het Janssen-vaccin ook kunnen leiden tot immune trombocytopenie. Dat houdt in dat je afweersysteem in de war raakt, waardoor het bloedplaatjes aanvalt. Die bloedplaatjes heb je nodig om bloed te laten stollen. Op dit moment staat deze bijwerkingen al op de bijsluiter als een belangrijk potentieel risico, maar dat moet worden veranderd naar ‘belangrijk geïdentificeerd risico’.

Lees ook: Nederland koploper bijwerkingen melden na coronaprik: déze komen het vaakst voor

Onregelmatige menstruatie door een vaccinatie

De afgelopen tijd worden er steeds meer meldingen gemaakt van vrouwen die na hun vaccinatie last hebben van een onregelmatige menstruatie. Die meldingen lopen uiteen van een verlate menstruatie, tot meer pijn of doorbraakbloedingen. Er wordt nog onderzocht of er een direct verband is tussen een afwijkende menstruatie en een vaccinatie, maar de EMA maakte afgelopen week bekend dat er tot op heden nog geen link is gevonden.

Wel legt gynaecoloog en menstruatie-expert Bertho Nieboer van het Radboud UMC aan RTL Nieuws uit dat een afwijkende menstruatie door het vaccin niet vreemd is. Dit kan namelijk een reactie van je immuunsysteem zijn, omdat deze door de prik op scherp wordt gesteld. Omdat je immuunsysteem ook een relatie heeft met de vrouwelijke hormoonspiegels in je lichaam kan een vaccinatie volgens Nieboer daarmee dus invloed hebben op de timing en hevigheid van je ongesteldheid.

Bron | Radar, NRC, RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden