null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Last van oorpijn tijdens het vliegen? Híer komt het door

Wie wat van de andere kant van de wereld wil zien, ontkomt er bijna niet aan om met het vliegtuig op vakantie te gaan. Maar het heeft één vervelend nadeel: door de veranderende luchtdruk kun je soms erg last van oorpijn krijgen tijdens het vliegen. En na de vlucht zitten je oren vaak voor langere tijd dicht. Gelukkig is er wat tegen te doen.

Oorpijn tijdens het vliegen

Wanneer het vliegtuig opstijgt en daalt, verandert de luchtdruk. Dit zorgt voor een bepaalde druk op onze trommelvliezen. Als het vliegtuig stijgt, neemt de luchtdruk in de cabine geleidelijk af. Omdat deze druk lager is dan op de grond moet er uit het middenoor lucht ontsnappen, anders puilt het trommelvlies uit. Dit gebeurt normaal gesproken automatisch via de buis van Eustachius, die achter je trommelvlies zit en naar je neus of keelholte loopt. Als het vliegtuig daalt, neemt de luchtdruk geleidelijk toe. Op dat moment zuigt de buis van Eustachius lucht naar binnen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Verstopping

Wanneer je last hebt van verkoudheid, hooikoorts of een infectie van de luchtwegen, kan het zijn dat deze buis verstopt zit. Hierdoor kan er minder of geen lucht verplaatst worden, wat zorgt voor een drukkend en pijnlijk gevoel op je oren. Deze druk zorgt er ook voor dat je trommelvlies niet meer zo goed kan trillen, waardoor je soms uren na de vlucht nog het gevoel hebt dat je slecht hoort. Heb je vaak last van oorpijn tijdens het vliegen? Probeer dan om tijdens het opstijgen en landen in ieder geval wakker te blijven zodat de druk in je oren niet te groot wordt. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de luchtverplaatsing in je oren soepel te laten verlopen.

1. Slikken en gapen

De meest eenvoudige tip om de luchtstroom in de buis van Eustachius te bevorderen is door te slikken en te gapen. Hierdoor opent de buis, zodat de lucht het middenoor bereikt. Het kan helpen om tijdens een vlucht op een snoepje te zuigen of op een kauwgumpje te kauwen, zodat er meer speeksel wordt aangemaakt in je mond en je extra vaak moet slikken.

2. Valsalva methode (klaren)

Helpt slikken en gapen niet voldoende? Probeer dan je oren te ‘klaren’ door middel van de Valsalva methode. Deze remedie wordt ook vaak door duikers gebruikt. Knijp hiervoor je neus dicht met je vingers en blaas voorzichtig met je mond dicht. Je voelt dan als het goed is je oren open ploppen. Zo wordt de lucht niet uitgeademd maar zachtjes in de buis van Eustachius geduwd. Je kunt deze methode gerust herhalen op het moment dat je, tijdens de daling, oorpijn krijgt.

3. Neusspray

Heb je vlak voor je vliegreis een verkoudheid opgelopen? Dan doe je er verstandig aan om een klein flesje neusspray mee te nemen in het vliegtuig. Dit zorgt ervoor dat het slijm in je neus en oren tijdelijk opdrogen, waardoor de buis van Eustachius geopend wordt.

4. Oordoppen

Bij sommige luchthavens en apotheken kun je oordoppen kopen die veranderingen in luchtdruk reguleren. Deze oordoppen vertragen alleen de luchtdrukverandering op het trommelvlies. Er is geen medisch bewijs dat deze doppen daadwerkelijk helpen, maar baat het niet, dan schaadt het niet!

Lees meer

Let op: houd rekening met deze regels wanneer je op vakantie bent

null Beeld

Geniet tijdens jouw vakantie van de nieuwste Margriet vakantie-special. In deze speciale uitgave vind je heerlijke recepten, bijzondere verhalen en tips voor de mooiste vakantieadresjes. Bestel hem hier.

Bron| KLM

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden