null Beeld

Last van onverklaarbare blauwe plekken? Dit zijn de meest voorkomende oorzaken

Ook jij hebt er vast wel eens last van: onverklaarbare blauwe plekken op je knie, elleboog of scheenbeen. Je kunt je niet herinneren dat je ergens tegenaan gelopen bent of je gestoten hebt, maar toch zitten die bloeduitstortingen daar. Hoe komen die onverklaarbare blauwe plekken daar toch?

We zochten de meest voorkomende

redenen voor je uit. Gelukkig is het in het overgrote deel van de gevallen

niets om je direct zorgen om te maken.

Onverklaarbare blauwe plekken

Een blauwe plek is eigenlijk een onderhuidse bloeding, die ontstaat wanneer kleine bloedvaatjes in de huid beschadigd raken en gaan lekken. Het bloed dat dan uit die bloedvaatjes lekt, hoopt zich op onder de huid. Dat opgehoopte bloed zorgt dus voor de verkleuring die je ziet. In eerste instantie is die rood of blauw, maar na een paar dagen verkleurt zo’n plek naar geel of groen. Dat komt omdat de hemoglobine in je bloed wordt omgezet in gele pigmenten. Vooral op plekken waar je huid dunner is krijg je snel blauwe plekken. Daarom heb je waarschijnlijk zo snel last van die bloeduitstortingen op je scheenbenen, je elleboog of je knieën.

Meestal zijn (onverklaarbare) blauwe plekken gelukkig onschuldig, maar in sommige gevallen kan het wel een bezoek aan de huisarts waard zijn. We zetten de meest voorkomende oorzaken voor je op een rij:

1. Tekort aan vitamine C

Vitamine C speelt een belangrijke rol bij veel processen in ons lichaam, waaronder je weerstand en de opslag van ijzer. Het zorgt er ook voor dat bindweefsel aangemaakt wordt als je een wondje hebt in je lichaam, en de wonden dus weer dicht gaan. Als je niet voldoende vitamine C binnenkrijgt, wordt er in je lichaam dus minder bindweefsel aangemaakt, waardoor niet alleen externe maar ook interne bloedingen minder snel herstellen. Hierdoor dichten de beschadigde bloedvaatjes onder jouw huid minder snel, en heb je dus vaker last van blauwe plekken. Vitamine C zit met name in groente en fruit, dus is het belangrijk dat je daar voldoende van binnenkrijgt.

2. Óf een vitamine B12-tekort

Ook een B12-tekort kan er voor zorgen dat je steeds vaker onverklaarbare blauwe plekken krijgt. Naast blauwe plekken, kan een tekort aan deze vitamine ook een hoop andere vervelende symptomen geven. Denk dan bijvoorbeeld aan: tintelingen in armen en benen, evenwichtsproblemen, neerslachtigheid en extreme vermoeidheid. Vitamine B12 krijg je eigenlijk alleen binnen via dierlijke producten, zoals: melkproducten, vlees, vis en eieren. Als je vegetariër of veganist bent, is het dan ook verstandig om supplementen met vitamine B12 te nemen.

3. Bijwerkingen van medicijnen

Ook sommige medicijnen kunnen invloed hebben op hoe snel je last hebt van blauwe plekken. Vooral bloedverdunners kunnen ervoor zorgen dat je véél vaker last hebt van zo’n vervelende plek. Dat komt omdat deze de dikte van je bloed veranderen, waardoor het vloedstollingsproces beïnvloed wordt en bloedvaatjes langer blijven lekken. Daardoor komt er een grotere ophoping van bloed onder de huid, en heb je dus een grotere kans op een (grote) blauwe plek. Ook aspirine en ibuprofen kunnen deze bijwerking hebben, net als bepaalde hormooncrèmes en sommige antidepressiva.

Lees ook: Heb jij last van etalagebenen? Dít wil je weten over deze vaataandoening

4. Schildklierproblemen

Ook mensen met een te traag werkende schildklier hebben vaak last van onverklaarbare blauwe plekken. Bij mensen die een traag werkende schildklier hebben, worden onvoldoende schildklierhormonen aangemaakt, wat in eerste instantie vaak vage klachten veroorzaakt. Veelvoorkomende symptomen zijn: gewichtstoename, vermoeidheid, duizeligheid, benauwdheid, snel koud hebben én dus snel blauwe plekken krijgen. Een traag werkende schildklier kan door middel van een bloedtest worden vastgesteld en goed worden behandeld met medicijnen.

5. Genetische aanleg

Aan deze oorzaak kun je zelf weinig doen: sommige mensen hebben nu eenmaal een genetische aanleg om snel blauwe plekken te krijgen. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld aanleg om minder bloedplaatjes in hun lichaam te hebben, waardoor het bloed minder snel stolt. Daardoor krijgen zij vaker onverklaarbare blauwe plekken, terwijl zij zich niet hard stoten. Vooral bij vrouwen komt dit vaak voor: zij hebben over het algemeen minder bloedplaatjes dan mannen. Hier kun je helaas niks aan doen, behalve zorgen dat je vitaminelevels wél op peil blijven.

6. Ernstige aandoeningen

In de meeste gevallen hebben blauwe plekken een relatief onschuldige oorzaak, maar soms kan het ook een symptoom zijn van een ernstigere onderliggende aandoening. Zo kunnen bloedvergiftiging en bloedstollingsafwijkingen, zoals: hemofilie, trombocytopenie (bloedplaatjestekort) en de Ziekte van Willebrand ervoor zorgen dat een patiënt meer blauwe plekken heeft dan gewoonlijk. Daarnaast zijn blauwe plekken ook een symptoom bij bindweefselafwijkingen, levercirrose en leukemie. Hoewel deze oorzaken veel minder voor de hand liggend zijn, is het tóch verstandig om zo snel mogelijk naar je huisarts te gaan als je vaak last hebt van onverklaarbare blauwe plekken.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Mensen en Gezondheid, Medicinfo, Cosmopolitan

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden