Margriet logo
Last van obstipatie? Déze simpele techniek kan helpen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Last van obstipatie? Déze simpele techniek kan helpen

Obstipatie, een verstopping in de dikke darm, kan enorm vervelend én pijnlijk zijn. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je zelf kunt doen om de klachten te verlichten.

En daar zijn niet altijd medicijnen voor nodig.

Wat is obstipatie?

Een normale stoelgang betekent niet automatisch dat je élke dag ontlasting hebt. Sommige mensen poepen drie keer per dag, anderen drie keer per week. Je spreekt van obstipatie, ook wel constipatie genoemd, als je minder dan drie keer per week poept. Zo’n verstopping ontstaat doordat je ontlasting te lang in de dikke darm blijft zitten. Hoe langer het in de dikke darm zit, hoe meer vocht eruit gaat en hoe harder en droger het wordt. Obstipatie komt vaak voor en heeft verschillende – soms meerdere – oorzaken, waaronder:

 • Weinig drinken
 • Te weinig vezels eten
 • Niet genoeg bewegen
 • Aanleg
 • Spanning of stress
 • Toiletbezoek uitstellen
 • Zwangerschap
 • Onregelmatig leven
 • De spieren onderin je bekken werken onvoldoende
 • Bijwerking van medicijnen

Ook ziektes zoals diabetes, coeliakie, de ziekte van Parkinson, MS, depressie of een traag werkende schildklier, kunnen obstipatie veroorzaken. Verstopping komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vooral kinderen in de peuter- en kleuterleeftijd en ouderen hebben er last van. Ongeveer veertig procent van de 65-plussers en tachtig procent van de ouderen in een verzorgingstehuis hebben een verstopping.

Lees ook:
Last van obstipatie? Deze 13 laxerende fruitsoorten kun je dan het beste eten

Wat kun je ertegen doen?

Er bestaan verschillende medicijnen om de verstopping te verhelpen. Toch zal de huisarts in de meeste gevallen eerst adviseren om – soms in combinatie met medicijnen – je leefstijl aan te passen. Drink genoeg water, eet gezonde maaltijden met genoeg vezels, beweeg minimaal een halfuur per dag en ga meteen naar het toilet als je aandrang voelt. Een andere techniek die je kunt proberen is acupunctuur, een alternatieve geneeswijze. Wees gerust: voor deze oefening heb je geen naaldjes nodig. Deze truc van acupuncturist Anita Tadavarthy – die viral ging op het platform TikTok – zou obstipatieklachten verlichten. Zo werkt het:

 1. Maak vuisten met je handen
 2. Leg je duim op je wijsvinger
 3. Wrijf de binnenkant van de vuisten een paar minuten langs elkaar
 4. Herhaal deze oefening een paar keer per dag

Volgens Tadavarthy zou dit accupunctuurpunt de beweging van de ontlasting in de dikke darm stimuleren. Bekijk het filmpje hieronder voor een duidelijke uitleg.

Bron | Ohmymag.com, Thuisarts
Beeld | Getty Images

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden