Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Last van obstipatie? Deze 13 laxerende fruitsoorten kun je dan het beste eten

Een verstopping in je darmen, ook wel obstipatie genoemd, is bepaald geen pretje. Gelukkig is er een aantal dingen die je zelf kunt doen om je stoelgang weer een beetje op gang te krijgen. Wist je bijvoorbeeld al dat het eten van bepaalde soorten fruit je van de obstipatie af kan helpen?

We leggen uit welk fruit laxerend werkt en je dus het beste kunt nemen als je last hebt van verstopping.

Wat is obstipatie?

Sommige mensen gaan twee keer per dag naar het toilet, andere misschien maar vier keer per week. Dat is hartstikke normaal. Ieder mens heeft nu eenmaal zijn eigen ontlastingspatroon. Maar wanneer het poepen moeilijk gaat, en je minder dan drie keer per week een grote boodschap moet doen, spreken we van verstopping. Een verstopping ontstaat als je poep te lang in de dikke darm blijft zitten. In de dikke darm wordt vocht uit je ontlasting gehaald. Hoe langer je poep in de dikke darm blijft zitten, hoe harder en droger het wordt. Zo’n verstopping wordt ook wel obstipatie genoemd.

Lees ook:

Deze ‘blauwe poep-challenge’ vertelt je hoe gezond je darmen zijn

Hoe ontstaat obstipatie?

Een verstopping wordt meestal veroorzaakt door ongezonde voeding met te weinig vezels. Ook weinig beweging, overgewicht, een onregelmatig leven en stress kunnen een rol spelen. Daarnaast kan obstipatie ook het gevolg zijn van het gebruik van bepaalde medicijnen. In de meeste gevallen is er geen lichamelijke oorzaak voor een verstopping, maar héél soms komt een verstopping door een ziekte, bijvoorbeeld een traag werkende schildklier of een darmtumor. Dit komt gelukkig maar weinig voor; toch is het bij aanhoudende verstopping verstandig naar de huisarts te gaan.

Wat eten bij verstopping?

Wanneer je last hebt van een verstopping, is het belangrijk dat je gezond eet, voldoende beweegt, voldoende drinkt én genoeg vezels eet. Voedingsvezels zijn namelijk onmisbaar voor een gezonde spijsvertering en een goede ontlasting. Vezels werken als een spons en houden vocht vast, waardoor de poep zacht blijft. Ook stimuleren ze de darmbeweging, waardoor je ontlasting gemakkelijker door de darm gaat.

Laxerend fruit bij obstipatie

Je kunt je vezels uit volkoren producten en bepaalde groenten halen, maar wist je dat er ook bepaalde fruitsoorten zijn die laxerend werken? Hier een aantal soorten fruit die goed zijn voor je darmen, en je dus het beste kunt eten bij obstipatie:

 • Appels
 • Bosbessen
 • Banaan - deze staan bekend als een verstoppend middel, maar volgens het Voedingscentrum is daar geen bewijs voor. Door de vele vezels zou dit fruit júist goed werken bij obstipatie.
 • Bramen
 • Frambozen
 • Blauwe druiven
 • Peer
 • Pruimen - zowel vers als gedroogd werkt dit fruit erg goed; het wordt niet voor niks vaak al bij kinderen gegeven.
 • Gojibes
 • Açaibes
 • Kiwi
 • Avocado
 • Gedroogde rozijnen - omdat dit gedroogde fruit zo geconcentreerd is, bevat het per 100 gram veel meer vezels.

Lees ook: Moeilijke stoelgang? Zó kun je constipatie voorkomen

Hoeveel fruit per dag?

Het Voedingscentrum raadt aan om dagelijks twee porties fruit te eten, wat neerkomt op twee stuks of ongeveer 200 gram fruit. Als je last hebt van obstipatie, is het zeker handig om te zorgen dat je die aanbevolgen hoeveelheid fruit haalt. Zeker omdat het nog veel andere gezondheidsvoordelen heeft: het zorgt voor een Ook lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Wil jij graag je stoelgang een handje helpen bij obsitpatie, met naast laxerend fruit nog andere producten? In dit handige overzicht van de Maag Lever Darm Stichting kun je zien welke voedingsmiddelen de meeste vezels bevatten.

Bron | Maag Lever Darm Stichting, Mens en Gezondheid, Voedingscentrum

Beeld | Getty Images

Erandi GodinezGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden