null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Last van migraine? Drink dan niet meer dan deze hoeveelheid koffie

Kun je koffie drinken als je last hebt van migraine of beter niet? Sommige mensen zweren erbij. Anderen hebben juist vaker aanvallen wanneer ze een drankje met de energieopwekkende stof drinken.

Experts stellen dat cafeïne helpt bij het blokkeren van adenosine, een molecuul dat betrokken is bij migraineaanvallen.

Hoofdpijnaanvallen

Naar schatting lijdt ongeveer 10 procent van de Nederlandse bevolking aan migraine. Een vervelende aandoening waarbij zware hoofdpijnaanvallen gepaard gaan met misselijkheid en overgevoeligheid voor licht of geluid. De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar deze aandoening. Ook zijn er allerlei adviezen over wat je beter wel en niet kunt eten en drinken om de aanvallen te voorkomen.

Migraine en koffie

Cafeïne, een belangrijk bestandsdeel in koffie, is een veel onderzochte stof in deze studies. Het stofje lijkt een heilzame werking te hebben. Het wordt ook gebruikt als ingrediënt in veel medicijnen die helpen bij migraine. Toch geven sommige patiënten juist aan dat ze vaker last hebben wanneer ze koffie of andere drankjes met dit stofje drinken. "Het complexe aan cafeïne is dat het soms schadelijk en soms juist genezend werkt", zegt Elizabeth Mostofsky. Ze is cardiovasculaire epidemiologie-onderzoeker bij Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston. "Het hangt echter allemaal af van de dosis en de frequentie waarop je het inneemt."

Onderzoek

De Amerikaanse wetenschapper besloot daarom onderzoek te doen naar cafeïnehoudende dranken. Ze bekeek in welke hoeveelheid ze gedronken kunnen worden voordat het stofje zorgt voor een mogelijke migraineaanval. Samen met een team bestudeerde ze de gegevens van 98 volwassen Amerikanen die twee tot vijftien keer per maand een migraineaanval hebben. De proefpersonen moesten zes weken lang bijhouden hoeveel drankjes met cafeïne ze hadden gedronken. Daarnaast moesten ze dagelijks informatie geven over andere mogelijke triggers van migraine. Dit waren dingen als lichaamsbeweging, alcoholgebruik, humeur, slaap, menstruatie en weersveranderingen. Ook moesten ze aangeven welke migrainesymptomen ze ervoeren.

Lees ook

Dit is waarom je (mogelijk) last hebt van migraine tijdens je menstruatie

Maximale dosering

Uit de resultaten bleek dat de grens ligt bij drie cafeïnehoudende dranken. Een of twee cafeïnehoudende dranken per dag werden niet statistisch geassocieerd met een hogere kans op migraine, maar bij drie of meer steeg het risico volgens Mostofsky aanzienlijk. Patiënten die veelvuldig cafeïne dronken, hadden daar bovendien niet alleen op de dag zelf, maar ook de volgende dag last van. "Vooral dat laatste is veelzeggend, want het feit dat mensen meer kans hebben om een dag later hoofdpijn te krijgen suggereert dat de drankjes migraine veroorzaakten, niet behandelen", zegt Mostofsky.

Bron | TIME Magazine, American Journal of Medicine

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden