null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Last van migraine? Dit zijn de vijf fasen van een aanval

In Nederland hebben zo’n 2 miljoen mensen last van migraine. Deze hersenziekte, die vooral bekend staat om de zware hoofdpijnaanvallen, houdt veel meer in dan de meeste mensen zich realiseren.

Daarom is het goed om te weten uit welke fases migraine bestaat en wat het belangrijkste verschil is met gewone hoofdpijn.

Migraine

Veel mensen die last hebben van zware hoofdpijn, denken dat het gaat om migraine. "Mensen denken dan dat 'het wel mee moet vallen'", stelt neuroloog Madelon Dane in het AD. "Het is net als bij griep: verkoudheid wordt ook al snel 'een griepje' genoemd. Terwijl als je écht griep hebt, je daar een paar dagen goed ziek van kunt zijn. Hetzelfde geldt voor migraine: hoofdpijn kent iedereen, maar bij een echte migraineaanval ben je simpelweg uitgeschakeld."

De precieze oorzaak van migraine is nog steeds niet bekend. Wel is inmiddels duidelijk dat een migraineaanval te maken heeft met een verwijding van de bloedvaten in je hersenen. Migraine is bovendien meer dan hoofdpijn alleen, de ziekte bestaat namelijk uit vijf verschillende fases met eigen symptomen:

Eerste fase

Migraine komt zelden onverwachts; wanneer je er van bewust bent zijn er een paar uur voor de aanval al symptomen te herkennen. In deze eerste fase krijg je last van stemmingswisselingen, vermoeidheid, darmproblemen (diarree of obstipatie), een koud gevoel of een soms een stijve nek.

Tweede fase

Wanneer de tweede fase ingaat, ontstaan bij migraine de welbekende aura’s. "Je ziet dan vlekken, sterretjes of hebt wazig zicht. Daarnaast kun je last krijgen van bijvoorbeeld tintelingen of moeite hebben met praten", vertelt de neuroloog, die zelf ook last heeft van de aandoening. Deze fase van migraine duurt gemiddeld een uur. Overigens kan het ook zo zijn dat een migrainepatiënt geen aura’s heeft. Dit symptoom treedt maar bij een derde van alle patiënten op.

Derde fase

Dit is wanneer de hevige hoofdpijnaanvallen toeslaan. De hoofdpijn is te herkennen door een bonzende pijn aan één kant van je hoofd, die enkele uren tot meerdere dagen aan kan houden. Vaak is er een overgevoeligheid voor licht en kan bewegen de pijn verergeren. "Wat er in de hersenen gebeurt bij een aanval is dat er een soort 'prikkelgolf' van korte overactiviteit optreedt, gevolgd door een moment van juist verlaagde activiteit", legt de neuroloog uit. "Vervolgens komen stofjes vrij die een pijnreactie geven en ook een signaal afgeven naar de hersenvliezen, waardoor je het zo enorm hevig voelt in je hoofd.''

Vierde fase

Dit punt is te herkennen als je merkt dat de pijn geleidelijk weer wat afzwakt. Dit punt is vaak lastig te bepalen en slecht te herkennen omdat dit ook het moment is dat de patiënt in slaap valt. In de meest gunstige gevallen is de pijn over wanneer je weer wakker wordt.

Vijfde fase

Dit is de periode ná een migraineaanval. De pijn is verdwenen, maar nog steeds kun je last krijgen van bepaalde klachten. Veel mensen voelen zich extreem moe, hebben last van concentratieproblemen of pijnlijke spieren. Slechts een klein deel van de migrainepatiënten voelt zich na een aanval direct weer fit.

Lees ook

Deze opvallende dingen kunnen de trigger zijn voor migraine

Bron | Gezondheidsnet, AD

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden