Last van kortademigheid en hoest je veel? Deze symptomen kunnen wijzen op acute bronchitis
Ben je kortademig en moet je veel hoesten? Dan heb je misschien wel last van acute bronchitis. Hierbij zijn de kleine buisjes in je longen, ook wel bronchiën genoemd, onstoken. Meestal komt dit door een virus, maar bacteriën kunnen ook de oorzaak zijn.
Hoewel acute bronchitis meestal binnen een week of twee weer over is, zijn de klachten natuurlijk wel erg vervelend. Wij leggen je uit hoe je het kunt herkennen, wat de oorzaken zijn en hoe je er vanaf komt.
Wat is acute bronchitis?
In ons lichaam en om ons heen komen veel verschillende bacteriën en virussen voor. Deze bacteriën en virussen kunnen een verkoudheid of een griep veroorzaken. Meestal knap je daar relatief snel weer van op, gelukkig. Maar wanneer ziekteverwekkers in je bronchiën terechtkomen, raakt de wand van je bronchiën geïrriteerd. Je lichaam reageert hierop met een ontsteking en je maakt meer slijm aan op die plek. Dat slijm is erg vervelend, maar zit er met een reden. Dat zit zo: wanneer er veel slijm in de vertakkingen zit, moet je het ophoesten om je longen weer vrij te maken. En dat hoesten zorgt er weer voor dat je longen schoon worden en met het slijm, ook de ziekteverwekkers uit je lichaam verdwijnen.
Drie soorten bronchitis
Er zijn drie verschillende vormen van acute bronchitis te onderscheiden. Welke soort je hebt, heeft vooral te maken met de plek in de longen waar de ontsteking zit. Zo is de meest voorkomende vorm de ‘klassieke’ acute bronchitis, waarbij de kleine buisjes in de longen ontstoken zijn. Maar je kunt ook acute bronchiolitis hebben, waarbij de kleinste vertakkingen in je longen, ook wel bronchiolen genoemd, ontstoken zijn. Tot slot is er nog acute tracheïtis. Heb je deze vorm van de aandoening, dan heb je een ontstoken luchtpijp.
De symptomen van acute bronchitis
In de beginnende fase van acute bronchitis zijn de klachten vergelijkbaar met een normale verkoudheid. Meestal ontstaat het zelfs na een verkoudheid of griep, wanneer de ziekteverwekkers verder je lichaam ingaan. Er zijn wel een aantal symptomen waaraan je acute bronchitis kunt herkennen. We zetten ze op een rij:
- Veel en vaak hoesten, waarbij slijm naar bovenkomt
- Benauwdheid
- Een brandend gevoel achter het borstbeen tijdens het hoesten
- Vermoeidheid
- Een piepende ademhaling, ook zonder inspanning
- Soms: koorts
Meestal houden de symptomen van acute bronchitis ongeveer twee weken aan. Rook je of heb je al een andere longaandoening, dan kunnen de klachten langer aanhouden.
Lees ook:
Deze symptomen kunnen wijzen op de veelvoorkomende longaandoening COPD
De behandeling
Meestal verdwijnt de acute bronchitis vanzelf na twee weken: je moet dan dus echt gewoon uitzieken. Maar het kan voorkomen dat bacteriën de ontsteking hebben veroorzaakt; dat kan de huisarts onderzoeken. Wanneer dat het geval is krijg je van de dokter een recept voor antibiotica, die de bacteriële ontsteking kunnen behandelen. Bij een virus helpt antibiotica helaas niet en kun je het beste uitzieken en eventueel neusspray of pijnstillers gebruiken.
Werken de antibiotica niet of onvoldoende? Dan onderzoekt je arts het slijm om te bekijken om welke bacterie het gaat. Er kan dan een andere soort van de medicatie voorschrijven, die specifiek voor een bepaalde bacterie bedoeld is. Bij erge benauwdheid kan het ook zo zijn dat je een pufje krijgt, om je longen een handje te helpen en tot rust te brengen. Na genezing kan het hoesten nog wel een paar weken aanhouden. Het hoesten kan ook pijn blijven doen en je kunt ook nog langer last houden van vermoeidheid.
Dit kun je zelf doen
Gelukkig zijn er ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om de klachten van acute bronchitis te verminderen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om wat extra rust te nemen, gezond te eten en genoeg water te drinken. Zorg ervoor dat je niet (mee)rookt en vermijd dat je longen geïrriteerd raken door andere middelen. Daarnaast kan het helpen om te stomen. De warme, vochtige lucht zorgt ervoor dat het slijm in je longen makkelijker los komt, zodat je het beter kunt ophoesten.
Acute bronchitis voorkomen
Hoewel het fijn is om te weten wat je kunt doen wanneer je acute bronchitis hebt, is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om de kans op acute bronchitis te verkleinen. Zo is hygiëne erg belangrijk. Was daarom vaak je handen, zodat bacteriën en virussen zich moeilijker kunnen verspreiden. Wanneer je de griepprik mag halen, is het verstandig om dat te doen. Stoppen met roken is ook erg belangrijk, want roken zorgt ervoor dat je makkelijker een infectie krijgt en het duurt ook langer voordat de infectie verdwenen is. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om voldoende te bewegen en gezond te eten.
Bron | Longfonds.nl
Beeld | Getty Images