Margriet logo
Last van kloven op je handen? Zo kom je er weer vanaf Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Last van kloven in je handen? Zo kom je er weer vanaf

Het koude weer staat garant voor allerlei gezondheidskwaaltjes. Van een verkoudheid en een loopneus tot wintertenen en een droge huid. Je kunt ook last krijgen van kloven in je handen, zeker als ze heel droog geworden zijn door de kou. Maar hoe kom je weer van die pijnlijke wondjes af?

De belangrijkste oorzaak voor kloven in je handen, is een droge huid. Normaal gesproken hoort je huid glad en gehydrateerd te zijn, maar als er niet genoeg olie in je huid zit, kan de huid uitdrogen en krimpen. Dit kan leiden tot kloven. Die droge huid kan door tal van oorzaken ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de kou. Je huid droogt uit omdat er weinig vocht in de lucht zit en de temperaturen laag zijn. Daarbij zorgt een kachel die aanstaat ook voor een lage luchtvochtigheid in huis, waardoor je huid sneller uitdroogt. Ook chemische stoffen die in bijvoorbeeld afwasmiddel zitten, heet water, bepaalde medicijnen en overtollig vocht kunnen een droge huid als gevolg hebben.

Oorzaken voor kloven in je handen

Een droge huid is niet de enige veroorzaker van kloven in je handen of vingers. Ook een huidaandoening als eczeem kan voor kloven zorgen. Dit kan zorgen voor een rode huid en jeuk, maar ook een droge huid. Hoe droger de huid wordt, hoe groter de kans dat er kloven ontstaan. Hetzelfde geldt voor psoriasis. Bij deze aandoening groeien huidcellen te snel, waardoor je een schilferige huid krijgt. Daarbij kun je, net als bij eczeem, last krijgen van een droge huid en kloven. Mensen met diabetes zijn ook gevoelig voor huidaandoeningen en daarmee een droge huid. Zij kunnen de aandoening diabetische neuropathie krijgen, waarbij de zenuwen het vocht van de huid niet goed kunnen regelen. Hierdoor kan deze uitdrogen en barsten. Dit gebeurt met name op de voeten. Tot slot is er ook nog de aandoening dyshidrosis lamellosa sicca. Hierbij laat de bovenste laag loslaat en de barrière verdwijnt. Hierdoor kan de huid uitdrogen en barsten.

Wat kun je doen tegen kloven in je handen?

Hoe je kloven behandelt, is afhankelijk van de oorzaak. Meestal werkt het dagelijks invetten van de huid het best. Als dit niet werkt, kun je voordat je gaat slapen zinkzalf (het liefst van 10 procent) aanbrengen in de kloof. Plak deze af met een pleister en laat deze een nacht zitten. Als je de pleister de volgende dag verwijdert, zul je zien dat de kloof al een heel stuk verder dicht zit. Je kunt het hierna nog één of twee keer herhalen, tot de kloof helemaal gedicht is. Er zijn ook speciale pleisters op basis van siliconen die een helende zalf bevatten. Ook deze laat je een nacht inwerken. Het belangrijkst is om de huid de tijd en de kans te geven om te helen. Een kloof gaat namelijk snel weer open, zeker op je handen. Een klein stootje en een kloof kan weer barsten.

Kloven voorkomen

Het is natuurlijk nog beter om kloven te voorkomen. Dit kun je doen door je handen met koud water te wassen en een neutrale zeep te gebruiken. Deze zorgt er namelijk voor dat je huid niet ontvet. Daarnaast is het verstandig om je handen goed te verzorgen, door na het wassen een vochtinbrengende crème te gebruiken. Als het buiten koud is, is het verstandig om handschoenen te dragen om je handen te beschermen. Gebruik tijdens het schoonmaken of afwassen ook huishoudhandschoenen, om contact met chemische stoffen te vermijden.

Bron | Huidarts, Libelle.be, Healthline

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden