null Beeld

Last van je oren tijdens het vliegen? Dít kun je eraan doen

Je kent het vast: het vliegtuig is amper opgestegen of je voelt al dat je oren dichtklappen. Erg vervelend, want soms kun je hier nog dagen- of wekenlang last van houden. Maar hoe kan het gebeuren? En wat kun je ertegen doen?

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe de pijn precies ontstaat.

Trommelvlies

Je oor bestaat uit drie delen: het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. Het middelste gedeelte van je oor is verbonden met de achterkant van je neus en je keelholte door middel van de buis van Eustachius. Deze buis moet ervoor zorgen dat het luchtdrukniveau aan beide kanten van je trommelvlies stabiel blijft.

Dichtklappen van oren

Tijdens het vliegen gaat dit nogal eens fout. Bij het opstijgen of landen verandert de luchtdruk. De buis van Eustachius kan vaak niet snel genoeg reageren op het luchtdrukverschil, waardoor je oren als het ware dichtklappen. Bij sommige mensen zijn hun oren in no time weer open, bij anderen niet.

Handige tips

Om te voorkomen dat je oren dichtklappen óf om de pijn te verminderen kun je het volgende proberen.

1. De ‘Valsalva’ beweging

Neem een grote hap lucht en sluit je mond. Knijp met je vingers je neus dicht. Doe nu alsof je je neus snuit, maar houd je neusgaten dicht. Doe dit wel voorzichtig: als je te hard snuit, kun je juist meer last krijgen.

2. Flink kauwen

Stop een kauwgompje in je mond voordat het vliegtuig opstijgt en ga flink zitten kauwen. Doe dit ook bij het dalen. Als je kauwt op de momenten dat de luchtdruk aan het veranderen is, voorkom je dat je oren dichtklappen. Door je mondspieren te gebruiken, geef je de buis van Eustachius de kans om zich opnieuw te openen en de luchtdrukniveaus aan beide kanten van je trommelvlies te stabiliseren.

3. Gapen

Ook bij het gapen beweeg je je mondspieren, waardoor je de vervelende druk op je oren een beetje kunt verlichten. Water drinken kan ook helpen om je oren weer te ‘ontstoppen’.

4. Gebruik een neusspray

Werken al deze tips niet? Probeer dan eens een neusspray met xylometazoline tijdens het vliegen. Gebruik de spray 1 uur voor het opstijgen en 1 uur voor de landing. Doordat de neusslijmvliezen slinken, komt er minder druk op je oren te staan.

Bron | hln.be

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden