null Beeld

Last van je ogen? Zó kun je een bindvliesontsteking herkennen

Iedereen heeft weleens last van rode ogen. Wanneer je naast de roodheid ook last hebt van andere klachten, zou het kunnen dat je een bindvliesontsteking hebt. Wat is het precies en hoe kun je dit herkennen?

Wij leggen het je uit.

Wat is een bindvliesontsteking?

Bij een bindvliesontsteking (conjunctivitis) is het slijmvlies, dat de binnenkant van de oogleden én de buitenkant van de oogleden bedekt, ontstoken. Het bindvlies bevat veel bloedvaatjes. Bij een ontsteking van het bindvlies zwellen deze bloedvaatjes op en worden ze zichtbaar. Als je last hebt van een rood oog, is de kans dan ook groot dat je een ontsteking hebt.

Symptomen ontsteking

De ontsteking aan je ogen geeft verschillende klachten. Het oog is vaak rood, gezwollen en pijnlijk, brandt, jeukt en traant, en het voelt alsof er iets in het oog zit. Ook komt er een waterige, slijmerige of vieze, etterige afscheiding uit je oog. Een bindvliesontsteking komt vaak aan beide ogen tegelijk voor. Omdat ook andere delen van je oog ontstoken kunnen raken, is het belangrijk om snel een arts te bezoeken.

Lees ook: 5x zo zorg je ervoor dat je ogen in goede conditie blijven

Oorzaken bindvliesontsteking

Hoewel een bindvliesontsteking veroorzaakt wordt door een vuiltje in je oog, droge ogen of een allergie, ligt de oorzaak meestal bij een virus of een bacterie. Zo kan het veroorzaakt zijn door het adenovirus, een verkoudheidsvirus dat gemakkelijk op je ogen slaat. Ook herpes simplex (koortsblaasjes) en herpes zoster (gordelroos) kunnen oorzaken zijn. Vooral bij herpes is het oppassen geblazen, omdat dit virus vervelende complicaties kan geven. Een acute bacteriële bindvliesontsteking komt het vaakst voor en geneest in de meeste gevallen vanzelf. Bacteriële ontstekingen, die veroorzaakt worden door geslachtsziekten als Chlamydia trachomatis en de Gonococ, moeten wel altijd behandeld worden.

Behandelen van bindvliesontsteking

Of de ontsteking wel of niet behandeld kan en moet worden, hangt af van de oorzaak en je klachten. Zo kan een virale bindvliesontsteking niet behandeld worden met antibiotica. Wel worden er soms ontstekingsremmende druppels gegeven om de klachten te verlichten. Gelukkig gaan de meeste bacteriële bindvliesinfecties vanzelf weer over. Na een dag of vijf zijn de klachten meestal weer voorbij. Om het genezingsproces iets te versnellen wordt er soms een antibioticum gegeven in de vorm van oogdruppels of een oogzalf. Als er sprake is van bacteriën die tot geslachtsziektes behoren of bij een ernstige infectie, worden er zwaardere antibioticakuren voorgeschreven. Omdat zowel virale als bacteriële bindvliesontstekingen erg besmettelijk zijn, is het belangrijk dat je nooit de handdoek of washand gebruikt van iemand met een bindvliesontsteking. Ook moet je altijd je handen wassen als je in contact bent geweest met iemand die een bindvliesontsteking heeft.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Oogfonds

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden