null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Last van je ogen? Zo herken je een hoornvliesbeschadiging

Het woord hoornvliesbeschadiging klinkt misschien al pijnlijk, en dat is helaas vaak ook het geval. Je hoornvlies bestaat namelijk uit miljoenen zenuwen, die op z’n zachtst gezegd een vervelende pijn afgeven wanneer dit beschadigt. Draag jij contactlenzen? Pas dan extra goed op voor zo'n vervelende hoornvliesbeschadiging.

En dit moet je doen wanneer je hoornvlies is beschadigd.

Een hoornvliesbeschadiging

Je hoornvlies is het voorste doorzichtige gedeelte van je oog, waarachter zich de pupil en iris bevinden. Aan de buitenkant heeft je hoornvlies een dunne beschermlaag. Bij een hoornvliesbeschadiging gaat deze laag dus kapot. Doordat je hoornvlies uit miljoenen zenuwen bestaat, is dit erg gevoelig. En bij een beschadiging komen deze zenuwen aan de oppervlakte waardoor je bij elke beweging van je ooglid een stekende pijn voelt.

De symptomen

Een hoornvliesbeschadiging kun je allereerst dus herkennen aan die stekende pijn. Die voel je bij elke beweging van je ooglid, en wordt steeds erger wanneer je met je ogen knippert. Ook gaat je oog vaak tranen. Soms kun je ook last hebben van een troebel plekje op je hoornvlies, maar als de beschadiging net is ontstaan kun je dit vaak nog niet aan het oog zien. Als je de hoornvliesbeschadiging al langer geleden hebt opgelopen dan is het oog vaak rood, is de pupil vaak kleiner dan normaal en doet kijken naar licht pijn.

Oorzaken van een hoornvliesbeschadiging

Een hoornvliesbeschadiging ontstaat doordat er iets in je oog komt dat de beschermlaag kapot maakt. Dat kan bijvoorbeeld een tak, nagel, steentje, plant of ander scherp voorwerp zijn. Ook metaalsplinters, ultraviolette straling en vuurwerk kunnen het hoornvlies beschadigen. Daarnaast kan het te lang dragen van contactlenzen zorgen voor infecties, waardoor het vlies beschadigt. Ook wanneer er iets tussen je lens komt kan dit gaan schuren en voor beschadigingen aan je oog zorgen.

Lees ook

Last van je ogen? Dit vertellen je kijkers je over je gezondheid

Behandeling

Is je hoornvlies beschadigd? Neem dan altijd contact op met de huisarts. Hoewel je hoornvlies vaak al binnen twee dagen geneest, kan een arts onderzoeken hoe erg de beschadiging is en eventueel achtergebleven vuil uit je oog verwijderen. Daarnaast bestaat er een speciale antibioticazalf en oogverband, zodat je oog sneller herstelt.

Als je een beschadiging hebt opgelopen, wrijf dan niet in je ogen en laat de contactlens in je oog zitten als je deze draagt. Zorg dat er geen druk op je oog komt als je bijvoorbeeld naar de huisarts gaat. Dit doe je door een bekertje of kommetje over je oog te plaatsen. Hoewel je waarschijnlijk snel weer van de beschadiging af bent, kan het littekentje dat ontstaat nog wel een tijdje irriteren.

Hoornvliesbeschadiging voorkomen

Een scherp voorwerp in je oog krijgen is helaas vaak een ongeluk dat moeilijk te voorkomen is. Maar je kunt een hoornvliesbeschadiging wel voor zijn door een goede zonnebril te dragen bij fel zonlicht, al helemaal op wintersport. En een veiligheidsbril te dragen als je gaat boren, schuren en klussen. Zorg als laatste ook dat je je contactlenzen niet langer dan geadviseerd draagt en dat je deze tussendoor goed schoonmaakt, zodat bacteriën geen kans krijgen.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Oogfonds, Thuisarts, Etos

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 39 ligt nu in de winkel!Met deze week: de nieuwste modetrends voor dit najaar, een dossier over lang en gelukkig leven, een interview met schrijver Kluun en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden