null Beeld

Last van je ogen? Dit vertellen je kijkers je over je gezondheid

De kwaliteit van je zicht zegt meer over je gezondheid dan je zou denken. Wist je dat verschillende ziekten, zoals diabetes en hartproblemen te herkennen zijn aan de staat van je ogen? Sommige aandoeningen zijn zelfs al aan je ogen af te lezen, nog voordat de eerste symptomen zich voordoen.

Je moet natuurlijk wel weten waar je op moet letten. We zochten de meest voorkomende oogsymptomen en de bijbehorende gezondheidsrisico’s voor je uit.

Branderige en droge ogen

In de meeste gevallen zijn bepaalde veranderingen in het oog onschuldig. Zo kunnen droge en branderige ogen meestal geen kwaad. Vaak is dit het gevolg van te lang naar een beeldscherm kijken. Maar, wanneer droge ogen gepaard gaan met andere symptomen zoals: een droge mond, vermoeidheid en gewrichtsklachten, dan kan het zijn dat er meer aan de hand is. Deze symptomen zijn namelijk ook een teken dat je mogelijk lijdt aan het syndroom van Sjörgen. Ook kunnen droge, branderige ogen een voorteken zijn van diabetes.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bloeddoorlopen ogen

Bloeddoorlopen ogen zien er vaak ernstiger uit dan ze zijn. Een gesprongen adertje in het oog kun je vergelijken met een blauwe plek. Omdat het bindvlies in het oog doorzichtig is, ziet het er echter gelijk een stuk indrukwekkender uit. Vaak is er geen duidelijke oorzaak te vinden. Wel hebben ouderen, met kwetsbare bloedvaten, er wat vaker last van. Een mogelijke oorzaak van een gesprongen adertje is namelijk, het hebben van een hoge bloeddruk. Wanneer deze oogaandoening dus regelmatig terugkeert kan het verstandig zijn om dit te laten controleren. Van een hoge bloeddruk merk je in de meeste gevallen niets, maar het zorgt wel voor schade aan het lichaam.

Geel oogwit

Net als de huid, kunnen ook de ogen geel kleuren wanneer je lever niet goed functioneert. Geel oogwit is dan ook vaak een teken van hepatitis a (geelzucht). De gele kleur wordt veroorzaakt door een te hoog gehalte bilirubine in het bloed. Bilirubine is een afvalstof dat ontstaat bij de afbraak van hemoglobine (rode bloedkleurstof) uit rode bloedcellen. De stof, die een extreem gele kleur heeft, wordt door de lever opgenomen uit het bloed. Bij een verhoogde concentratie bilirubine in het bloed krijgt de patiënt dan ook last van geelzucht.

Plotseling veranderend zicht

Ook wanneer je merkt dat je zicht anders is dan voorheen, kan dat duiden op een gezondheidsaandoening. Heb je het idee dat je zicht wat troebel wordt? Dan is dat mogelijk een teken van staar. Deze oogaandoening komt voornamelijk voor bij ouderen. Maar wanneer je op jonge leeftijd al troebel ziet, kan dat mogelijk wijzen op diabetes, tumoren of bijwerkingen van bepaalde medicijnen. Wanneer je plotseling minder of dubbel gaat zien, kan dat bovendien een teken zijn dat je een TIA of beroerte hebt gehad.

Jeukende ogen

Jeukende ogen zijn meestal het gevolg van een allergische reactie op bijvoorbeeld pollen, huisstofmijt of dierenharen. Dit symptoom gaat meestal gepaard met hevig niezen en een loopneus. Daarnaast kunnen jeukende ogen ook ontstaan door een oogontsteking.

Uitpuilende ogen

Staan je oogbollen plotseling meer naar voren? Dan duidt dat mogelijk op een onderliggende aandoening. Een uitpuilend oog is bijvoorbeeld een bekend symptoom van de ziekte van Graves. Dit is een schildklieraandoening, waarbij het niveau van het schildklierhormoon niet normaal functioneert. Het weefsel rondom de ogen gaat opzwellen, waardoor het oog lijkt uit te puilen.

Verschillende pupillen

Bij de meeste mensen zijn de pupillen gelijk. Beide staan symmetrisch en reageren op dezelfde manier op licht. Bij sommige mensen gaat dit echter niet op. Bij een afwijking van meer dan 0,4 mm spreken we dan van anisocorie. Volgens oogartsen kan een verschil in grootte betekenen dat iemand dan meer kans heeft op een hartaanval, hersenbloeding of hersentumor.

Lees ook

Zo kom je van donkere kringen en wallen onder je ogen af

Bron| Dokter, Oogfonds, MLDS

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden