null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Last van je lenzen? Mogelijk gebruik je de verkeerde lenzenvloeistof

Heb je vaak last van je lenzen? Je zou het misschien niet verwachten, maar dat kan aan je lenzenvloeistof liggen. Ook bij goede kwaliteit lenzen kan dit het draagplezier verstoren. Niet alleen in de prijs maar ook in het soort lenzenvloeistof in combinatie met diverse lenzen zit verschil. We leggen het je uit. 

Er zijn minstens net zo veel lenzenvloeistoffen als dat er lenzen zijn. Kies daarom de juiste.

Het verschil in lenzenvloeistof

Lenzenvloeistof aanschaffen klinkt niet direct als hogere wiskunde, maar de juiste variant voor jouw lenzen kiezen kan echt wonderen doen voor het draagcomfort. Zo zit er verschil in lenzenvloeistof voor harde en zachte lenzen en bestaat er ook speciale lenzenvloeistof voor gevoelige ogen. Bovendien zit er vaak verschil in de samenstelling van je lenzen. Zo bestaan er bijvoorbeeld tegenwoordig ook siliconen hydrogel lenzen, die weer een hele andere vloeistof nodig hebben dan het materiaal van de klassieke lens. Er bestaan multifunctionele lenzenvloeistoffen, vloeistof op basis van waterstofperoxide, zoutoplossingen met oogdruppels en zelfs tabletten.

Je kunt het beste advies vragen aan je opticien over welke lenzenvloeistof het beste bij jouw lenzen en de eigenschappen van jouw ogen past.

Goedkope versus dure lenzenvloeistof

Het is begrijpelijk dat je geen bakken met geld aan je lenzenvloeistof uit wil geven, maar er zit wel degelijk verschil in de kwaliteit. In goedkope vloeistof zitten vaak minder actieve stoffen, waardoor je contactlenzen minder goed worden gedesinfecteerd. Dit kan leiden tot een groei van eiwitten en bacteriën op je lens. Vervolgens kun je last krijgen van irritaties, droge ogen, troebel zicht en ontstekingen.

Lees ook: Met lenzen in douchen? Zo slecht is het voor je ogen

Zachte lenzen versus harde lenzen

Voor zachte lenzen heb je een andere lenzenvloeistof nodig dan voor harde lenzen. Zachte lenzen zijn van een waterabsorberend kunststof gemaakt, waardoor het de lenzenvloeistof ook absorbeert. Harde lenzen zijn gemaakt van zuurstofdoorlatend kunststof en absorberen geen water.

Natuurlijke bevochtiger

Heb je snel last van droge ogen met lenzen in? Ook daar kan een juiste keuze in lenzenvloeistof het verschil maken. Zo bestaan sommige varianten onder andere uit een natuurlijk bevochtiger, dat de traanproteïnen actief houdt waardoor je lenzen langer vochtig blijven.

Waterstofperoxide voor gevoelige ogen

Heb je last van gevoelige ogen of ben je allergisch voor conserveringsmiddelen? Dan biedt lenzenvloeistof met waterstofperoxide vaak een uitkomst. Dit reinigt je lenzen zeer grondig en is vrij van conserveringsmiddelen. Let wel op: waterstofperoxide wil je niet in je ogen krijgen. Druppel deze vloeistof dus niet direct in je oog.

Sommige lenzenvloeistoffen met waterstofperoxide worden tijdens het reinigen al omgezet tot een neutrale stof. Bij andere varianten moet je de lenzen eerst nog afspoelen met een neutraliserende vloeistof. Laat je daarom altijd adviseren door een opticien en lees de bijsluiter van je vloeistof.

Bron | Eyelens, OMC Hanzekliniek, Toplenzen

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden