Margriet logo
Last van je gewrichten door kou? Dit wil je erover weten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Last van je gewrichten door kou? Dit wil je erover weten

Zodra het buiten kouder wordt, lijken ook de lichamelijke ongemakken toe te nemen. Van jeuk tot pijn: de kou kan verschillende problemen veroorzaken. Ook gewrichtspijn lijkt erger te worden met kou.

Meer pijn aan spieren en gewrichten in de koudere maanden: het is iets waar je veel mensen over hoort, maar er is geen wetenschappelijke verklaring voor. Sterker nog: de relatie tussen de twee is nooit uit onderzoek gekomen. Toch zijn er wel vermoedens waarom gewrichten meer pijn kunnen doen als het buiten koud is of het weer omslaat.

Gewrichtspijn

Pijnlijke gewrichten ontstaan als het bot, kraakbeen of gewrichtskapsel geïrriteerd raakt. Dit komt doordat een gewricht werkt als een scharnier tussen twee botten. Deze gewrichten kunnen groot zijn, bijvoorbeeld in je heup of schouder, maar je hebt ook kleinere gewrichten, in bijvoorbeeld je handen of voeten. Als dit gewricht geïrriteerd raakt, kunnen pijnlijke klachten ontstaan. Er zijn verschillende oorzaken voor die plotselinge pijn. Zo kan het gaan om klachten na een val, stoot of blessure, maar ook overbelasting kan voor gewrichtspijn zorgen.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van gewrichtspijn is artrose. Hierbij ontstaat er pijn en stijfheid in de gewrichten in bijvoorbeeld de heup, knie, duim of aan de eindkootjes van de vingers. Een aandoening die qua naam vele op artrose lijkt, is artritis. Deze gewrichtsontsteking kan ook pijn veroorzaken. Daarbij is het gewricht ook dik en gaat bewegen, buigen of strekken minder goed. Artritis is een verzamelnaam voor verschillende ontstekingen, waaronder jicht, artrose of reumatoïde artritis. Overigens kan gewrichtsontsteking ook nog ontstaan door een bacterie.

Meer gewrichtspijn door kou

Als je last van gewrichtspijn hebt, kan het goed dat je hier in de koudere maanden meer klachten van ervaart. Zoals we al benoemden is hier geen wetenschappelijk bewijs voor, maar artsen hebben wel vermoedens over hoe dit ontstaat. Zo is één van de theorieën dat een verandering in de luchtdruk de veroorzaker van erger wordende gewrichtspijn is. Doordat het kraakbeen - dat de botten in een gewricht beschermt - weggesleten is, worden zenuwen blootgelegd. Deze kunnen op hun beurt die veranderingen in druk oppikken.

Een andere theorie is dat de pijn veroorzaakt wordt doordat de verandering in luchtdruk ervoor zorgt dat pezen, spieren en littekenweefsel uitzetten en samentrekken. Vooral als je gewrichten door artritis zijn aangetast, kan dit pijnlijk zijn. Daarnaast wordt alles wat kouder wordt stijver, dat geldt ook voor de vloeistof in gewrichten. Deze vloeistof wordt dikker, waardoor de gewrichten zelf stijver aanvoelen.

Minder in beweging

De koude dagen kennen als nadeel dat we veel minder bewegen. Als je veel stilzit word je stijver en strammer. Dit doet ook niet veel goeds voor je gewrichten. De gewrichten die normaal gewend zijn om veel of in ieder geval meer te bewegen, worden door het gebrek aan beweging nu stijf en pijnlijk. Een belangrijke tip om van de pijnlijke gewrichten af te komen is dan ook in beweging blijven. Ook als het misschien pijn doet, kan beweging ervoor zorgen dat je lichaam warm blijft, je spieren en gewrichten in beweging blijven en de pijn vermindert. Goed om te weten: bewegen kan bij gewrichtspijn geen kwaad, ook niet als het ontstoken gewricht dik, warm of rood is. Het helpt juist om de spieren en gewrichten soepel te houden, waardoor de pijn langzamerhand afneemt.

Gewrichtspijn behandelen

Zoals hierboven staat is het belangrijk om in beweging te blijven, ook als je gewrichten pijn doen. Mocht dit niet helpen, dan kan het verstandig zijn om contact op te nemen met je (huis)arts, om te kijken wat er gedaan kan worden aan de aanhoudende pijn. Als je een pijnstiller wilt gebruiken kun je het best kiezen voor een paracetamol of een NSAID-gel die je op het pijnlijke gewricht smeert. Daarbij is het belangrijk om je gewrichten niet te zwaar te belasten. Zware boodschappen kun je dus beter door iemand anders laten tillen.

Bron | Gezondnu, Thuisarts, WebMD

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden