Margriet logo
Buikpijn bij spanning en stress? Déze tips kunnen helpen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Last van je buik bij spanning en stress? Déze tips kunnen helpen

Buikpijn van drukte of last van je darmen omdat je iets spannend vindt? Dat kan heel goed. Doordat er een directe verbinding tussen je darmen en hersenen bestaat, heeft stress behoorlijk invloed op je buik. Hoe komt dat? En wat kun je eraan doen?

Margriet samen met Yakult

We delen een aantal tips die kunnen zorgen voor een blije buik.

Buikpijn

In onze darmen zitten biljoenen bacteriën, die als het ware voortdurend ‘praten’ met ons brein. De hersenen zenden signalen naar deze darm microbiota, en omgekeerd. Ben je bijvoorbeeld heel zenuwachtig voor een gesprek, gebeurtenis of heb je veel stress in je baan of thuis? Grote kans dat je daar buikpijn van krijgt. De volgende tips kunnen helpen tegen buikpijn door spanning en stress:

1. Eet genoeg vezels

Juist met stress kies je snel voor een ongezonde snelle maaltijd. Niet doen. Vezels in je voeding hebben een zeer positieve invloed op je darmen. Goede vezels die je helpen met een blije buik zitten bijvoorbeeld in witlof, ui, knoflook, prei, asperges, artisjok, peulvruchten, volkorenbrood en zilvervliesrijst.

2. Voetjes van de vloer

Regelmatig bewegen zet niet alleen je spieren aan het werk, maar zorgt ook dat je darmen op een goede manier worden geprikkeld. Dat stimuleert je spijsvertering en daarmee de balans in je darmen. Veel spanning? Skip dan juíst het bijkomen op de bank, maar kies voor een sport die bij jou past of loop een extra rondje met de hond.

3. Varieer juist nú

Als je gevarieerd eet, krijg je veel verschillende vitaminen en mineralen binnen. Door alle groente- en fruitsoorten af te wisselen, te variëren met vis, vlees en/of vegetarisch en regelmatig vezelrijke producten te eten bouw je in een stressvolle periode een goede buikbalans op. Tip: probeer ook minstens anderhalve liter vocht per dag te drinken.

4. Buik vol

Bij spanning is het dus goed om je buik in balans te brengen en te houden. Probiotica zitten in sommige zuiveldrankjes en supplementen. Het zijn levende micro-organismen die de darmen levend bereiken en zich kunnen voegen bij de biljoenen bacteriën in je buik.

5. Voldoende slaap

Een goede nachtrust is essentieel voor gezonde hersenen. Ook een gezonde darmflora helpt je beter te slapen. Nuttige bacteriën in je darmen kunnen helpen bij het verbeteren van je slaap door stresssymptomen af te zwakken. Goede zorg voor je darmmicrobioom helpt je dus ook beter slapen.

Vertroetelen dus, die darmen. Kijk voor meer informatie over de darmen en brein op Yakult.nl.

Bron | Yakult
Beeld | Getty Images

Commerciële redactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden