Last van hooikoortsklachten? Het kan komen door het warme weer Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Last van hooikoortsklachten? Het kan komen door het warme weer

Bij de herfst denk je waarschijnlijk aan kou, vallende bladeren en opwarmen onder het genot van warme chocolademelk of thee. Toch lijkt het erop dat we dit jaar een milde herfst hebben, met relatief hoge temperaturen. En dat is terug te zien in de natuur, waar bloemen nog bloeien en bijen nog rondvliegen. Het zou zelfs kunnen dat hooikoorts op de loer ligt.

Dat het al weken te warm is voor de tijd van het jaar, merk je als je naar buiten kijkt. Bloemen staan nog volop in bloei en je ziet ook nog veel onkruid. Dat terwijl bloemen normaal gesproken uitgebloeid zijn in augustus en bomen massaal hun blad verliezen vanaf september. Als je de natuur een handje wilt helpen en de schoffel erbij pakt, kun je misschien beter even wachten. Bioloog Arnold van Vliet zegt daarover tegen RTL Nieuws dat we het groen beter kunnen laten staan. “Om meerdere redenen. Het is gewoon mooi, dus ga ervoor zitten en kijk er eens naar. Maar die nectarbron is ook belangrijk voor allerlei insecten die ontwaken met dit soort hoge temperaturen. Als die planten en bloemen er niet zijn, hebben insecten geen voedselbron, terwijl die insecten weer belangrijk zijn voor vogels.”

Hooikoorts door hoge temperaturen

Bloemen, insecten en vogels in je tuin zijn niet het enige wat deze warme temperaturen veroorzaken. “We moeten eraan gaan wennen dat je rond de jaarwisseling, of dus al eerder zoals dit jaar, pollen in de lucht kunt hebben. En daar kun je hooikoortsklachten van krijgen.” Als het even tegenzit, zitten we dus snotterend aan het kerstdiner. Of je daadwerkelijk last krijgt van hooikoortsklachten, is natuurlijk altijd weer afwachten. Dit is namelijk afhankelijk van welke pollen er in de lucht hangen en waar je allergisch voor bent.

Hooikoorts behandelen

Merk je dat je neus begint te kriebelen of wil je sowieso voorkomen dat je met een snotneus aanschuift bij het kerstdiner? Dan is het goed om te weten dat je niet heel veel kunt doen om de hooikoortsklachten te voorkomen. Gelukkig zijn er wel middeltjes die de klachten kunnen verlichten, zoals allergietabletten, oogdruppels of neusspray. De huisarts kan een extra sterk medicijn voorschrijven als je heel erg last hebt van klachten en de andere middeltjes niet werken.

Bron | RTL Nieuws

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden