Last van hooikoorts? Vermijd dit drankje dan Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Last van hooikoorts? Vermijd dit drankje dan

Het hooikoortsseizoen is in volle gang, en dus gaan we massaal op zoek naar oplossingen om dat gesnotter en genies tegen te gaan. Laat je deze soort drankjes staan, dan heb je beduidend minder last van al die rondvliegende pollen.

Het is een van de weinige linkjes tussen voedsel en verergerde hooikoortsklachten die wetenschappelijk is bewezen.

Vermijd d3ze soort drankjes wanneer je last hebt van hooikoorts

Wanneer het om hooikoorts gaat vliegen tal van tips je om de oren. Dat een specifieke tape op de huid helpt bijvoorbeeld, of dat je bepaalde voedingsmiddelen moet mijden. Goed bedoeld, maar van weinig van deze oplossingen is daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen dat ze klachten verminderen. Behalve één vaak gehoorde tip: vermijd alcoholische drankjes zo veel mogelijk. Professor en arts Peter Hellings van het UZ in Leuven omschrijft het als volgt: “Ongeveer de helft van de patiënten met luchtwegallergieën heeft een toename van de klachten wanneer ze alcohol drinken. Dat staat los van de allergische ontstekingsreactie, maar is een gevolg van de overgevoeligheid van de luchtwegen waarbij alcohol zich bindt aan de stofjes in de luchtwegen. Zo ontstaan de klachten.” Duidelijk: de combinatie van alcohol en een allergische reactie, maakt je klachten alleen maar erger.

Dit helpt écht tegen hooikoorts

Geen alcohol, juist veel noten en véél pittige kruiden: eten wordt regelmatig als oplossing tegen hooikoorts voorgeschoteld. Volgens Hellings is daar, behalve het vermijden van alcohol, dus geen wetenschappelijke onderbouwing voor. Wat je wél kunt doen, naast dat wijntje of biertje laten staan? “Ten eerste blootstelling aan de allergenen zo veel mogelijk vermijden, ten tweede de neus met een zoutoplossing spoelen en ten derde factoren die de luchtwegen prikkelen uit de weg gaan.” De bossen even niet bewust opzoeken, en een zonnebril dragen waar mogelijk luidt het credo.

Bron | Het Laatste Nieuws

Leonie CollombonGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden