null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Last van hoofdpijn na de seks? Hier komt het door

Voel je vaak een stekende hoofdpijn nadat je seks hebt gehad? Dan ben je niet de enige. Veel mensen hebben hier namelijk last van. Vooral mensen die vaker last hebben van migraine hebben meer kans om deze kwaal te ervaren. 

Niet fijn om tijdens de climax ineens een stekende pijn te voelen.

Hoofdpijn na seks

Bonzende slapen en een stekende pijnscheut in je hoofd. Het kan je bedplezier behoorlijk verpesten. Deze hoofdpijn ontstaat niet alleen na de seks, maar kan vaak ook al eerder of tijdens het klaarkomen optreden. Dit heeft vooral te maken met de verandering van de bloeddoorstroming in je hersenen en het aanspannen van je spieren. In de meeste gevallen komt dit doordat je bij opwinding de spieren in je nek, de achterkant van je hoofd en het bovenste gedeelte van je rug aanspant. Dit werkt als een soort strakke band om je hoofd dat voor een drukkend gevoel kan zorgen. Ook de bloedstroom in je hersenen verandert hierdoor, waardoor je last kunt krijgen van pijnscheuten. Overigens is dit een kwaaltje dat bij zowel mannen als vrouwen voorkomt.

Soort hoofdpijn

Dit soort sekshoofdpijn wordt in de medische wereld ook wel coïtale cephalgie genoemd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten van deze hoofdpijn. De eerste variant zorgt voor een soort doffe hoofdpijn, die je ook in je nek kunt voelen. Dit komt vaak in de aanloop tot het orgasme tot stand en houdt daarna nog een paar minuten aan. De tweede variant komt pas tijdens het klaarkomen en zorgt voor een scherpe pijn die je door heel je hoofd en achter je ogen voelt. Dit kan een paar minuten tot zelfs een paar uur aanhouden. Naast hoofdpijnklachten kun je ook misselijk worden. Deze vorm doet vooral denken aan een migraineaanval. De laatste variant komt gelukkig het minst vaak voor, want hierbij gaat het om een langdurige hoofdpijn die wel dagen kan aanhouden. Je ervaart de hoofdpijn na de seks steeds opnieuw wanneer je je inspant als je bijvoorbeeld iets moet tillen of zelfs al bij het plassen.

Lees ook: De 5 beste standjes als je weleens pijn hebt tijdens seks

Wat kun je hieraan doen?

Zeker als je vaker last hebt van migraine is de kans groter dat je tijdens of net na de seks last krijgt van hoofdpijn. Om de kans hierop zo veel mogelijk te beperken is het belangrijk dat je je spieren goed ontspant. Bijvoorbeeld door een lekkere massage van je partner of door eerst in bad te gaan. Is het kwaad al geschied? Dan kun je de hoofdpijn wat sneller wegkrijgen door ook dan weer te masseren, zodat je spieren sneller ontspannen. Mocht je telkens veel last ervaren, het toch niet vertrouwen of blijft de hoofdpijn wel erg lang hangen? Neem dan contact op met je huisarts. Mogelijk kan in dit geval een pijnstiller werken of is er toch een andere oorzaak voor je hoofdpijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women's Health, Het Laatste Nieuws, Bedmanieren

Beeld | iStock

null Beeld

Heb jij Margriet Extra: Energiek & In balans al in huis? Een inspirerende special met veel handige tips die juist nú zo goed van pas komen. Over vol energie de zomer in te gaan, rust vinden in rituelen, wandelen en yoga en nog véél meer. Haal deze editie nu in de winkel óf bestel ‘m hier veilig online (zonder extra verzendkosten).

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden