Last van hartkloppingen in bed? Dít kan de oorzaak zijn Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Geen paniek

Last van hartkloppingen in bed? Dít kan de oorzaak zijn

Lig je net in bed voor een welverdiende nachtrust, krijg je last van hartkloppingen. Hartkloppingen voelen vervelend en een beetje eng, zeker als je lekker wilt slapen. Wat kan de oorzaak van die nachtelijke hartkloppingen zijn? En wat kun je er tegen doen?

We vertellen je ook wanneer je het best even naar de huisarts kunt gaan.

Mogelijke oorzaken van hartkloppingen in bed

Misschien heb je overdag ook hartkloppingen, maar vallen ze je terwijl je in bed ligt pas (extra) op. Maar er zijn zeker specifieke factoren die hartkloppingen in bed kunnen veroorzaken. Herken je een van de volgende oorzaken misschien?

Mentale gezondheid

Onderschat ook de invloed van je mentale gezondheid op je hart niet. Stress, depressie en emoties als woede kunnen invloed hebben op je hartslag. Dat we massaal piekeren in bed, kan dus de oorzaak zijn van je hartkloppingen ’s avonds of ’s nachts. Daarom is het ook belangrijk om hulp te zoeken, bijvoorbeeld van een psycholoog.

Koffie en alcohol

Drink je laat op de dag nog koffie of wijn, dan kun je dat voelen aan je hart. Zeker als je ter compensatie niet genoeg water drinkt. Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk een beetje. En alcohol werkt in op de spiercellen in je hart.

Te weinig water

Drink je gedurende de dag te weinig water, dan kan je lichaam moeite krijgen met het in balans houden van elektrolyten. Die zijn belangrijk voor je vochthuishouding, zenuwen en spieren. Dit kan weer invloed hebben op je hartslag en verklaren waarom je in bed last heb van hartkloppingen.

Suikerpiek

Ook suiker heeft invloed op je hartslag. Werk je ‘s avonds nog een bak ijs of veel koekjes naar binnen, dan kun je ‘s nachts te maken krijgen met een piek in je bloedsuikerspiegel, waar je hart sneller van gaat kloppen.

Slaaphouding

Ook je slaaphouding kan invloed hebben op je hartslag en bloeddruk. Als je gaat liggen, moeten je hart en bloedvaten zich daarop aanpassen. Dat geldt ook voor zitten en staan. Uit onderzoek blijkt dat als je op je zij slaapt, je hartslag kan verhogen - vooral als je op je linkerzij ligt. Hier is alleen nog meer onderzoek voor nodig, maar wellicht kan het voor jou al schelen.

Roken

Ook roken kan voor hartkloppingen zorgen. Een van de zoveel redenen om te stoppen met roken.

Wat te doen als je ’s nachts hartkloppingen hebt?

Raak in elk geval niet in paniek. Kijk of de volgende tips kunnen helpen.

 • Drink een glas water om je vochthuishouden weer op peil te krijgen.
 • Probeer eens van slaaphouding te veranderen. Ga bijvoorbeeld op je rug luggen, draai op je andere zij of ga even iets meer rechtop zitten, met het kussen in je rug.
 • Doe een ontspanningsoefening. Dit zijn trucjes waar experts bij zweren.
 • Zoek afleiding als bovenstaande tips niet werken. Misschien ben je zo gefixeerd op hoe je hart klopt, dat je een beetje in paniek raakt. Dat kan de boel juist verergeren. Ga even een boek of tijdschrift lezen, of luister naar een podcast.

Met hartkloppingen naar de huisarts

Hopelijk kunnen we je iets geruststellen, want hartkloppingen komen veel voor en zijn meestal onschuldig. Als je hartkloppingen meestal binnen enkele minuten overgaan en je verder geen klachten hebt, hoef je je geen zorgen te maken. Maar heb je veel last van je hartkloppingen en worden ze steeds erger? Of herken je je niet in een van bovenstaande mogelijke oorzaken en ben je bang dat er iets mis is? Ga dan vooral even langs de huisarts. Die kan je hartritme controleren en je eventueel doorverwijzen.

Huisartsenpost of 112 bellen

Heb je naast hartkloppingen ook last van een van de volgende klachten, neem dan direct contact op met het spoednummer van je huisarts, de huisartsenpost of 112.

 • pijn op je borst
 • kortademig of benauwd
 • duizelig
 • flauwvallen
 • misselijk
 • zweten
 • bleek zien

Bron | Well+Good, Hartstichting

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden