Margriet logo
Waarom is mijn poep groen?  Beeld Getty Images/500px Plus
Beeld Getty Images/500px Plus

Last van groene poep? Dit zijn de 5 meest voorkomende oorzaken

Normaal gesproken is ontlasting bruin, maar het kan ook geel, rood of groen zijn. Als je poep een andere kleur heeft, kan dit verschillende oorzaken hebben. Van voeding tot gezondheidsproblemen: dit betekent het als je poep groen is.

Meestal is ontlasting bruin van kleur. Dit komt door een combinatie van overgebleven rode bloedcellen en afval van de bacteriën in je darmen. De gal in je darmen kleurt meestal geelgroen. Als hier bacteriën bij komen, wordt de tint uiteindelijk bruin. Deze bacteriën dragen ook bij aan een betere opname van voedingsstoffen in je lichaam. Heb je groene ontlasting? Dat spinazie kan zorgen voor groene poep wist je misschien al, maar het kan ook andere redenen hebben.

1. Voeding

Groene ontlasting komt bijna altijd door wat je gegeten hebt. Denk daarbij aan spinazie, boerenkool, broccoli of bosbessen. Bessen zijn natuurlijk niet groen, maar ook paarse, blauwe en zwarte voeding kan groene poep veroorzaken. Dat komt omdat blauwe of paarse bessen vermengd worden met gele gal en samen groen kleuren.

2. Een antibioticakuur

Heb je kortgeleden een (sterke) antibioticakuur gedaan? Deze kan veel bacteriën in je darmen doden, waardoor de bruine kleur afneemt. Dat kan zorgen voor groene poep. Neem probiotica als yoghurt en kombucha om je darmen weer tot rust te brengen.

3. Gal

Gal is een bittere vloeistof die je lever aanmaakt. Het speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering. De vloeistof is groengeel van kleur en je lichaam moet ervoor zorgen dat gal als afval wordt afgebroken. Heb je last van diarree of problemen met je spijsvertering? Dan lukt het je lichaam vaak niet om gal snel af te breken. Door de groenkleurige galzouten kun je last hebben van groene ontlasting.

4. Aandoeningen aan je maagdarmkanaal

Als je de ziekte van Crohn hebt, krijg je vaak te maken met diarree. Gal krijgt dan de kans om iets te snel door je darmen te gaan. Daardoor kun je groene ontlasting krijgen. Ook coeliakie (een gluten-intolerantie) kan uiteindelijk zorgen voor groene poep. Ook bij deze aandoening kun je regelmatig last hebben van diarree en die is niet zelden groen. Andere oorzaken kunnen het prikkelbare darm syndroom of colitis ulcerosa zijn. Bij die laatste aandoening is een deel van je dikke darm ontstoken en heb je vaak last van diarree. Bij diarree kan je ontlasting groen worden, omdat het voedsel niet lang genoeg in het spijsverteringskanaal is geweest.

5. Virussen, bacteriën en parasieten

Ook virussen, parasieten en bepaalde bacteriën kunnen zorgen voor groene poep. De salmonellabacterie bijvoorbeeld, maar ook de waterparasiet Giardia en een virus dat buikgriep veroorzaakt: het norovirus. Al deze indringers kunnen ervoor zorgen dat je darmen sneller spoelen en dát resulteert vaak in groenkleurige ontlasting.

Bron | Healthline, Prevention, Thuisarts, Mayo Clinic

Saskia WinkensGetty Images/500px Plus

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden