Last van gezwollen vingers? Dít kunnen de 12 oorzaken zijn Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Last van gezwollen vingers? Dít zijn 12 mogelijke oorzaken

Heb je wel eens last van gezwollen vingers, maar trekt het redelijk snel weer weg? Dan is er meestal geen reden tot zorg. Als je langere tijd las thebt van gezwollen vingers, dan is het mogelijk dat er wel een medische aandoening is die die zwelling veroorzaakt. Tijd voor een bezoekje aan de huisarts, dus. Maar wat zou het kunnen zijn?

We leggen hieronder aan je uit welke mogelijke oorzaken een rol kunnen spelen bij het krijgen van gezwollen vingers.

1. Een infectie

Wanneer je last hebt van gezwollen vingers, kan het liggen aan een onderliggende infectie. Denk je dat dit het probleem is, dan kun je het beste langs de huisarts gaan. Dit zijn de drie meest voorkomende huidinfecties van de vingers:

 • Herpetische fijt: dit is een herpesbesmetting die kleine, gezwollen en bloederige blaasjes op vingers veroorzaakt.
 • Paronychia: dit is een infectie in de nagelbasis. Meestal wordt deze infectie veroorzaakt door een bacterie of een schimmel.
 • Fijt: Dit is een infectie in de vingertop. Hierbij kan soms pus en etter te zien zijn.

2. Reumatoïde artritis

Reuma is een van de bekendere oorzaken voor gezwollen vingers. Reumatoïde artritis is een ziekte waarbij je gewrichten zijn ontstoken. Doordat je gewrichten worden aangetast, kan er pijn, stijfheid en zwelling ontstaan. De symptomen verschijnen vaak eerst in de handgewrichten, waarna ze verder uitbreiden naar de rest van het lichaam.

3. Warmte

Als je sport krijg je het warm en kunnen je vingers gaan opzwellen. Dit komt vaak voor, vooral als het warm is. Volgens William O. Roberts, arts aan de Universiteit van Minnesota, kan dit een teken zijn van tijdelijke hyponatriëmie: een disbalans van natrium in je lijf. Aan Runner’s World legt hij uit dat je bloedsomloop tijdens het bewegen toeneemt en dat er in je hand veel kleine bloedvaten zitten die dan uit kunnen zetten. Door die verhoogde bloedsomloop kan er vervolgens vochtlekkage tussen je cellen ontstaan. En dat zorgt er waarschijnlijk weer voor dat je handen en vingers opzwellen. Wanneer je lichaam weer afkoelt, slinken de bloedvaten waardoor de warmte je lichaam kan verlaten.

4. Jicht

Een andere reumatische aandoening die gezwollen vingers kan veroorzaken, is jicht. Dit is een ziekte waarbij urinezuurkristallen zich opstapelen in de gewrichten en een ontstekingsreactie veroorzaken. Het gewricht zwelt op en kan pijnlijk en warm aanvoelen. Jicht komt voor bij mensen die gedurende lange tijd een verhoogd gehalte aan urinezuur in hun bloed hebben. Ook nierproblemen en uitdroging kunnen jicht uitlokken.

5. Medicijnen

Alle medicijnen kennen wel enkele bijwerkingen, waarvan sommige gezwollen vingers. Dit is meestal geen reden tot zorg, maar mocht je je toch zorgen maken, dan kun je altijd contact opnemen met je huisarts. Hieronder geven we je een aantal medicijnen waarbij gezwollen vingers als bijwerking kunnen ontstaan.

 • Bepaalde pijnstillers waaronder aspirine, ibuprofen en naproxen.
 • Steroïden
 • Bepaalde medicijnen tegen diabetes of hoge bloeddruk
 • Medicijnen tegen pijnlijke zenuwen zoals gabapentine en pregabaline
 • Hormonale therapieën met oestrogeen of testosteron

6. Nierziekte

Je nieren hebben een belangrijke functie in je lichaam. Ze drijven afval en extra vocht uit je lichaam. Wanneer je een verminderde nierfunctie hebt, stapelt het vocht zich op waardoor je last kunt krijgen van gezwollen handen en voeten. Gezwollen vingers zijn vaak ook het eerste signaal van een aandoening aan de nieren, dus let hier goed op.

7. Triggerfinger

Een triggerfinger is een vinger die pijn doet bij het buigen of zelfs helemaal niet meer van houding wilt veranderen. De officiële medische naam is tendovaginitis stenosans, wat staat voor een ontsteking van één van de buigpezen of de huls daar omheen. Een triggerfinger ontstaat wanneer de peesschede of pees zelf geïrriteerd raakt. De oorzaak van zo’n irritatie of ontsteking, is niet bekend. Door de irritatie wordt de peesschede dikker of stugger en wordt de ruimte waarin de pees kan bewegen, kleiner. Ook kan het zijn dat de buigpees dikker wordt of dat er knobbeltjes op komen. Dat zorgt er dan ook voor dat de pees minder goed door het ‘buisje’ kan bewegen.

8. Carpaal tunnel syndroom

Wanneer we praten over het carpaal tunnel syndroom, dan gaat het om de carpale tunnel die ligt aan de handpalmzijde van de pols. De tunnel is een doorgang voor zenuwen en pezen die van de onderarm naar de hand lopen. De carpale tunnel is nauw. Bij een beetje zwelling komt de middelste handzenuw (nervus medianus) in de knel. Hieronder leggen we je mogelijke oorzaken uit waardoor de zwelling kan ontstaan.

 • Snelle en steeds dezelfde bewegingen maken met je hand of pols.
 • Je hand of pols hebben vaak te maken met trillingen, bijvoorbeeld tijdens je werk.
 • Je hand steeds lang achter elkaar ver naar voren of naar achteren gebogen houdt (in plaats van recht, in het verlengde van je onderarm).

9. De ziekte van Raynaud

De ziekte van Raynaud is een vaataandoening waarbij de bloedtoevoer naar je vingers of tenen af en toe stopt. Dat zorgt voor witgekleurde, gevoelloze vingers die kunnen tintelen, opzwellen en gloeien. Een aanval van deze aandoening ontstaat vooral wanneer iemand in aanraking komt met kou, vocht of heftige emoties. De slagaders trekken dan te snel samen, waardoor de klachten ontstaan.

10. Lymfoedeem

Het lymfestelsel in je lichaam bestaat uit lymfeklieren en -vaten waardoor lymfevocht stroomt. Dit is een vloeistof met eiwitten, afvalstoffen en witte bloedcellen. Je lymfestelsel belangrijk om je lichaam te beschermen tegen ziekten en infecties en ruimt het de afvalstoffen uit weefsels op. Wanneer het lymfesysteem niet goed werkt, lymfevaten of -klieren beschadigd of verwijderd zijn of er te veel vocht wordt aangemaakt, kan lymfoedeem ontstaan. Hierbij hoopt het lymfevocht zich op in het lichaam, omdat het niet meer goed kan worden afgevoerd. Deze ophopingen komen meestal voor in de armen en benen, maar soms ook in andere delen van het lichaam.

11. Sclerodermie

Sclerodermie is een auto-immuunaandoening, wat inhoudt dat het afweersysteem zich keert tegen het eigen gezonde weefsel. In het geval van sclerodermie is dat de eigen huid of het eigen bindweefsel, waarbij ontstekingen ontstaan. Dat bindweefsel kan na zo’n ontsteking verharden, waardoor nare klachten ontstaan. Omdat het bindweefsel overal zit, kan sclerodermie zorgen dat overal in lichaam ontstekingen en stugge plekken ontstaan. Zo kunnen ook je handen stijf worden en je vingers gaan opzwellen.

12. Sikkelcelziekte

Sikkelcelziekte is een erfelijke en enstige ziekte van het bloed. De rode bloedcellen kunnen zuurstof moeilijker vervoeren en leven korter. Waar de rode bloedcellen normaal heel flexibel zijn, worden ze hierdoor dus juist stijf. Hierdoor komen vast te zitten in kleine bloedvaten en blokkeren de doorbloeding. In de handen en voeten kan dit een pijnlijke zwelling veroorzaken.

Bron / Gezondheidsnet, Gezondheidsnet.be, Thuisarts, Runnersworld

Sanne van De WeteringGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden