null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Last van gevoelige tanden? Dat kan hierdoor komen

Je merkt het meteen wanneer je een glas koud water drinkt of iets zoets eet: gevoelige tanden. Waar wordt die gevoeligheid door veroorzaakt? En wat kun je ertegen doen?

Maak je niet te veel zorgen. Gelukkig is de oorzaak van gevoelige tanden vaak onschuldig.

Blootliggend tandbeen

Bijna de helft van de bevolking heeft weleens last van gevoelige tanden. De meest voorkomende oorzaak is blootliggend tandbeen. Tandbeen wordt normaal bedekt door glazuur of je tandvlees. Maar naarmate je ouder wordt, kan het steeds meer bloot komen te liggen. In het tandbeen bevinden zich veel kleine kanalen, tubuli genaamd, die richting de zenuwen lopen. Hierdoor kan het behoorlijk pijn doen als die kanalen worden geprikkeld door de aanraking van (koud) eten of drinken.

Beschadigd glazuur en tandvlees

Lijk je steeds vaker last te hebben van gevoelige tanden? Dan is je tandvlees of glazuur misschien beschadigd, waardoor het tandbeen sneller bloot komt te liggen. Beschadiging van glazuur en tandvlees kan een aantal oorzaken hebben.

Je poetst te veel

Je zou misschien denken dat tandenpoetsen goed is voor je tanden, maar je kunt het ook te veel en/of te hard doen. Hoe harder je poetst, hoe meer je glazuur en tandvlees kunnen beschadigen. Twee keer per dag poetsen is genoeg. En poets dan twee minuten met zachte, ronddraaiende bewegingen.

Je knarst met je tanden

Veel mensen knarsen ’s nachts met hun tanden, of ook overdag als ze gestrest zijn. Dat knarsen kan je glazuur ernstig beschadigen. Wanneer je glazuur eenmaal weg is, komt het niet meer terug. Probeer het knarsen dus te voorkomen door er beter op te letten. Wat goed kan helpen is een speciaal gebitje dragen tijdens het slapen. Overleg hierover met de tandarts.

Tanderosie

Zuur eten of drinken kan het glazuur op je tanden zacht maken, waardoor je het sneller wegpoetst tijdens het tandenpoetsen. Let er dus op dat je niet te veel zure dingen eet en drinkt. Het gaat hierbij om zaken als fruitsappen, wijn, azijn, frisdrank of citrusfruit.

Slechte mondhygiëne

Helaas krijgt iedereen met het ouder worden te maken met terugtrekkend tandvlees. Toch gaat dit proces meestal sneller wanneer je je mond niet goed schoonhoudt. Dagelijks poetsen en flossen helpt je tandvlees gezond te houden.

Afgebroken tanden of gaatjes

Mochten alle bovenstaande tips niet helpen, dan kan het zijn dat je een gaatje of afgebroken tand hebt. Hierdoor kunnen je tanden ook gevoelig worden. Breng daarom bij aanhoudende gevoeligheid altijd even een bezoek aan de tandarts.

Bron | goodtoknow.co.uk

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden