null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Last van gevoelige borsten of hevige menstruatie? Misschien komt het wel door je vaccinatie

Heb je de laatste tijd last van gevoelige, (licht) gezwollen of pijnlijke borsten? Dat zou wel eens door je coronaprik kunnen komen. Dat blijkt uit de cijfers van bijwerkingencentrum Lareb. We leggen je uit wat je moet weten over het verband tussen gevoelige borsten en een vaccinatie. 

En ook je menstruatie lijkt te kunnen veranderen na een prik.

Gevoelige borsten na je vaccinatie

Toen de Belgische influencer Oliva Tahar op haar Instagram haar zorgen uitsprak over of ze wel of niet een vaccinatie moest nemen, omdat ze bang was dat haar borsten zouden groeien, werd dat door veel volgers weggelachen. Toch is het geen onzin dat een coronaprik bijwerkingen op je borsten kan hebben. Door de vraag van de influencer deelden er namelijk steeds meer vrouwen hun ervaringen. Meerdere vrouwen hadden last van gezwollen, gevoelige of pijnlijke borsten na hun vaccinatie. Ook bij bijwerkingencentrum Lareb is deze bijwerking bekend. Aan LINDA.nl legt Agnes Kant, directeur van Lareb, uit dat het hierbij gaat om een reactie van je lymfeklieren op het vaccin. Door een coronaprik kunnen je lymfeklieren in je oksels opzwellen. Deze klieren staan in contact met de lymfevaten in je borsten en dat kan dus voor die zwelling of gevoeligheid zorgen.

Tijdelijke bijwerking

Voor wie hoopt op een gratis boobjob na een coronaprik hebben we slecht nieuws: de bijwerking is namelijk maar tijdelijk. Je borsten krijgen al snel weer hun oude formaat terug. Volgens Kant zijn gezwollen lymfeklieren een bijwerking die regelmatig voorkomt en is dit niet schadelijk. Over pijnlijke of gevoelige borsten heeft het bijwerkingencentrum enkele meldingen binnengekregen.

Lees ook: Déze symptomen kunnen wijzen op lymfeklierkanker

Verandering van menstruatie

Op social media klinken ook steeds meer verhalen van vrouwen waarbij hun menstruatie veranderden na een vaccinatie. Ook bijwerkingencentrum Lareb heeft hierover enkele tientallen meldingen gekregen. Denk bijvoorbeeld aan heviger bloeden tijdens je menstruatie of een onregelmatige cyclus. Het is nog niet duidelijk of dit ook echt door het vaccin komt, maar Kant laat weten dat een verband ook niet uitgesloten is. Echter doet het bijwerkingencentrum nog geen onderzoek naar het mogelijke verband tussen menstruatieklachten en coronavaccins. Op dit moment krijgen de onderzoeken naar ernstige bijwerkingen prioriteit. Kant laat wel weten dat de menstruele bijwerkingen in de toekomst nog zullen worden onderzocht, maar wanneer dat precies zal gebeuren is niet duidelijk.

Bron | LINDA

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 30-31 ligt nu in de winkel! Met in dit extra dikke dubbelnummer: een interview met Janny van der Heijden en André van Duin, een grote zomerhoroscoop, weer verliefd op je 50e, 15 pagina's lekker puzzelen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden