Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Last van geurende oksels? Dan is déze okseldetox wat voor jou

Soms kun je deo gebruiken wat je wil, maar gaat die slechte okselgeur maar niet weg. Zeker nu het zomer is en het kwik op sommige dagen opeens hoger is dan 25 graden. Wel eens aan een okseldetox gedacht? Jep, je leest het goed. Volgens Chris Callewaert, microbioloog en onderzoeker aan de UGent, oftewel 'Dokter Oksel', is 'detoxen een uitstekend idee'.

En je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig.

Razend populair: okseldetox

Al jarenlang test 'Dokter Oksel' oplossingen tegen okselgeur en onderzoekt hij waarom mensen zweten, maar over deze okseldetox is ook hij laaiend enthousiast. "We brengen heel wat artificiële, chemische ingrediënten aan onder onze oksels. Denk bijvoorbeeld aan deodorants die je misschien wel dagelijks gebruikt. Die chemicaliën kunnen weken of soms zelfs maanden aanwezig blijven op onze huid. Dus even detoxen is een uitstekend idee", vertelt de onderzoeker. En blijkbaar vormen de ingrediënten in deze detox ook nog eens een perfecte combinatie. “Klei heeft een absorberende werking en helpt tegen oliën en opgestapeld vuil onder de oksels en zuren zoals ciderazijn of citroensap zijn bovendien effectief tegen lichaamsgeur."

Volgens Callewaert is 'herstelt het ciderazijn juist de zuurtegraad onder de oksels' en doet een deodorant het tegenovergestelde. "De natuurlijke pH van onze huid is rond de vijf, dus iets aan de zure kant. Ciderazijn is een zuur en brengt de pH-waarde van de oksel naar beneden. Een deodorantstick heeft doorgaans een pH van tien of hoger en brengt het okselmicrobioom dus volledig uit balans."

Lees ook: Dit zijn de 10 belangrijkste oorzaken van nachtelijk zweten

De perfecte combinatie

Tegenwoordig bestaat er bijna overal een detoxkuur voor. Detoxkuren vliegen je bij wijze van spreken om de oren. Waarom dan niet voor je oksels, dacht influencer Melodee Rose Miller. Toen de overstap van een klassieke deodorant naar een natuurlijke deodorant haar niet afhielp van een onprettige zweetlucht, besloot ze het over een andere boeg te gooien. Ze probeerde een zelfgemaakt detoxmasker voor haar oksels uit, gemaakt van klei en appelciderazijn. En wat denk je? Het werkte! Sindsdien heeft haar hashtag #armpitdetox al meer dan vier miljoen views behaald. Het is vooral de combinatie van de ingrediënten die zorgt voor het succes. Nu rest alleen nog de vraag: hoe maak je het?

Lees ook: Waarom zweet de een meer dan de ander?

Aan de slag

Benodigdheden:

• 1 eetlepel groene klei of bentoniet (een beige poeder dat bestaat uit kleimineralen)

• 1 theelepel appelciderazijn

Hoe maak je het?

1. Meng de ingrediënten in een kommetje. Let op: gebruik hiervoor een houten lepel of eetstokjes en geen metalen lepel, want dit kan de klei deactiveren.

2. Smeer een laag van het goedje onder droge oksels en laat het vijf à tien minuten inwerken.

3. Verwijder het masker met een vochtige lauwe doek of spoel af onder de douche.

Tip: Probeer het masker vantevoren wel even uit voordat je het op regelmatige basis gaat gebruiken. Breng een kleine hoeveelheid aan op je oksels en wacht twee dagen af. Heb je geen uitslag? Dan kun je gaan starten met je okseldetox.

Bron | HLN

Beeld I Getty Images

Inge DalGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden