Last van gele poep? Dit zijn 7 mogelijke oorzaken Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Last van gele poep? Dit zijn 7 mogelijke oorzaken

De kleur van je ontlasting kan veel zeggen over je gezondheid. Normaal gesproken heeft je poep een bruine kleur, maar als deze ineens geel is, kun je je zorgen maken. Meestal komt een verandering van kleur van je ontlasting door je voeding, maar gezondheidsredenen kunnen ook een rol spelen.

Ontlasting die ineens een andere kleur heeft, hoeft lang niet altijd reden voor zorg te zijn. Je voedingspatroon, en met name wisselingen daarin, kunnen de kleur van je poep veranderen. Gele poep kan echter ook een indicatie zijn van gezondheidsproblemen. We zetten de mogelijke oorzaken op een rijtje.

Voeding

Laten we eerst ingaan op de meest voorkomende oorzaak van gele poep: voeding. Je ontlasting kan een gele kleur krijgen van bepaalde voedingsmiddelen, zoals wortels of zoete aardappel. Ook kruiden zoals kurkuma, kunnen ervoor zorgen dat je ontlasting een gele kleur krijgt. Toch gebeurt het lang niet altijd als je deze voedingsmiddelen binnenkrijgt. De reden dat de kleur soms wel verandert, is omdat het pigment niet gemakkelijk te verteren is. Als je dus veel van deze voedingsstoffen eet, kan je ontlasting geel kleuren.

Stress

Als je veel stress ervaart, kan je poep ook van kleur veranderen. Dit komt doordat je voeding sneller door het maagdarmkanaal gaat en je stoelgang niet de ruimte en tijd heeft om de normale, bruine kleur te ontwikkelen. Je ontlasting is in dit geval vaak niet alleen geel, maar ook zachter of je hebt zelfs last van diarree.

Problemen met je lever of galblaas

Een andere oorzaak voor gele poep is een lever- of galblaasaandoening. Als je lever niet goed functioneert, bijvoorbeeld door cirrose, leververvetting, leverinfectie, een levertumor of zelfs leverbeschadiging, wordt er niet genoeg gal aangemaakt voor de galblaas. Hierdoor kan de kleur van je ontlasting veranderen. Gal helpt normaal gesproken bij het proces van het bruin kleuren van ontlasting, maar als er minder gal richting de darmen gaat, kleurt de ontlasting vanzelfsprekend lichter. Als het probleem echt in je lever zit, heb je waarschijnlijk ook last van andere klachten. Denk aan geelzucht, ongewone vermoeidheid, koorts, jeuk of een verward gevoel.

Ook een probleem in de galblaas, zoals galstenen, galblaasinfectie, ontsteking van de galwegen en galblaastumoren, zorgt ervoor dat er minder gal in het spijsverteringsstelsel terechtkomt. Als dit orgaan zorgt voor verkleuring van je poep, kun je ook andere klachten verwachten. Meestal gaat het om pijnklachten rechtsboven je romp, die mogelijk uitstraalt naar de rechterschouder en de rechterkant van je bovenrug.

Gele poep door alvleesklierproblemen

Een alvleesklierontsteking, alvleesklierkanker, cystische fibrose of een verstopping in het pancreaskanaal kunnen ervoor zorgen dat je poep geel wordt. Deze aandoeningen beïnvloeden namelijk de hoeveelheid enzymen (eiwitten) die je darmen nodig hebben om voeding te verteren. Als er een tekort is aan die enzymen, kan vet onverteerd blijven, waardoor ontlasting geel en vettig wordt. Ook kan de ontlasting dan erg stinken en blijven drijven.

(Ongediagnosticeerde) coeliakie

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij je ziek wordt van gluten. Wanneer je deze ziekte hebt en gluten eet, krijg je klachten als diarree, kramp, vermoeidheid of juist helemaal geen symptomen. Er ontstaat een ontstekingsreactie in het slijmvlies van de darmen, met beschadigingen aan de darmwand als gevolg. Hierdoor kunnen voedingsstoffen, waaronder vet, minder goed opgenomen worden. Net als bij alvleesklierproblemen kan dit ervoor zorgen dat je poep geel en vettig wordt.

Gele ontlasting door een parasiet

Gele ontlasting kan ook ontstaan door een darmparasiet. Dit organisme leeft in je darmkanaal en wordt via voedsel en water overgedragen. Een van die parasieten is Giardia lamblia. Deze darmparasiet komt veel voor bij (huis)dieren, maar ook bij mensen. Het zorgt ervoor dat voedsel sneller door het maagdarmkanaal beweegt, waardoor je ontlasting geel lijkt en zacht of zelfs vloeibaar wordt.

Een infectie

Tot slot kan ook een infectie ervoor zorgen dat je ontlasting geel wordt. Net als stress zorgt een infectie ervoor dat voeding sneller door het maagdarmkanaal beweegt. De oorzaken van die infecties zijn talrijk, denk bijvoorbeeld aan bacteriën, virussen en parasieten die verspreid worden via water of voeding, of soms zelfs via contact met mensen of dieren. Naast gele ontlasting kun je bij zo’n infectie ook last krijgen van buikklachten en -krampen, diarree en vermoeidheid. Naast de gele kleur, kun je ook stukjes onverteerd voedsel in je ontlasting zien.

Bron | Healthline, The Healthy

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden