null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Last van een winterdip? Eet dít dan zo min mogelijk

Heb je tijdens de koudere maanden van het jaar vaak last van een neerslachtig gevoel, maar zit je de rest van het jaar wel lekker in je vel? Grote kans dat je dan gevoelig bent voor een winterdepressie. Gelukkig kun je er iets aan doen om de symptomen van de winterdip te bestrijden.

Uit onderzoek blijkt dat ook je dieet je hierbij kan helpen. Onderzoekers aan de Universiteit van Kansas ontdekten dat een overdaad aan suiker een winterdepressie uit kan lokken en verergeren.

Winderdip door suiker

Uit eerdere onderzoeken bleek dat voornamelijk het gebrek aan daglicht zorgt voor een somber gevoel tijdens de wintermaanden. Nu blijkt dat ook de overdaad aan suiker tijdens de feestelijke decembermaand deze depressie kan uitlokken. De wetenschappers maakten een analyse van eerdere onderzoeken op het gebied van de psychologische effecten van een dieet met veel toegevoegde suikers. Hieruit bleek dat een overdaad aan suiker bepaalde ontstekingen uitlokt, ook wel inflammatie genoemd. Dit kan zorgen voor een hogere gevoeligheid voor depressieve gevoelens.

Lees ook:

Somber in december? Zo voorkom je een winterdepressie

Korte stemmingsboost

De onderzoekers stellen dan ook dat mensen die gevoelig zijn voor een winterdip er goed aan doen om suikerrijke producten zo veel mogelijk te vermijden. En dat is lastig, schrijven de onderzoekers, want één van de kenmerken van een beginnende winterdepressie is een toenemende hunkering naar producten die juist rijk zijn aan suiker. “Het vermijden van toegevoegde suiker zal een uitdaging zijn, omdat suiker in eerste instantie een stemmingsboost geeft, waardoor sommigen met een winterdepressie weer wat opvrolijken. Dit gevoel is echter maar van korte duur”, zegt Stephen Ilardi, hoofddocent klinische psychologie aan de Amerikaanse universiteit.

Wat wél eten bij een winterdip?

De onderzoekers stellen dat er alleen geen one-size-fits-all-dieet is voor mensen die last hebben van een winterdepressie. “Dit onderzoek bewijst alleen dat een suikerinname van meer dan 25 gram per dag is af te raden als je depressieve gevoelens wilt vermijden”, aldus Illardi. Daarnaast adviseert hij een dieet dat rijk is aan plantaardige producten en voldoende omega-3 vetzuren, voor optimale psychologische effecten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Universiteit van Kansas

Beeld | Getty

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden