Een vieze geur uit de navel kan verschillende oorzaken hebben. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Last van een vieze geur uit je navel? Dit moet je erover weten

Je navel is erg klein, waardoor hij nog wel eens vergeten wordt. Toch is een goede hygiëne erg belangrijk om infecties en een vieze geur uit je navel te voorkomen. Heb je toch last van een vervelende geur? Daar kunnen een aantal oorzaken voor zijn.

Dit wil je weten over een vieze geur uit je navel.

Vieze geur uit je navel

Wanneer er een vreemde geur uit je navel ontsnapt hoef je je niet meteen zorgen te maken. Net als op de rest van je huid vallen dode huidcellen ook in en rondom je navel van je huid af. Doordat de navel een gat is, kan daar een ophoping ontstaan van dode huidcellen samen met zweet en verschillende soorten vuil. Wanneer je geen roodheid in en rondom je navel ziet en er geen sprake is van pijn of afscheiding, is er geen reden om je zorgen te maken.

Goed om te weten: sommige mensen hebben van nature meer kans op ophopingen van vuil en daarmee een vieze geur uit de navel. Dat heeft te maken met de vorm: is je navel wat dieper, dan is kans op vieze geurtjes wat groter.

Onderliggende problemen

Toch kan een vieze geur uit je navel ook een teken zijn van een onderliggend probleem. Denk bijvoorbeeld aan een slechte hygiëne, een infectie, een huidaandoening of een cyste. We nemen deze vier problemen met je door.

Een slechte hygiëne

Het probleem dat het vaakst voorkomt als oorzaak van een vieze geur uit de navel is een slechte hygiëne. Veel mensen vergeten hun navel regelmatig schoon te maken, waardoor vuil zich blijft ophopen. Dit is niet altijd goed zichtbaar: het gaat om huidcellen, bacteriën en talg, wat je moeilijk kunt zien. Dus zelfs wanneer je niets vreemds aan je navel ziet is het wel belangrijk om hem te wassen.

In principe zou je met douchen en wassen al veel vuil kunnen verwijderen. Wanneer je navel wat dieper is, is het verstandig om hem daarnaast extra schoon te maken. Maak een wattenschijfje nat met wat water en zeep en reinig je navel hier voorzichtig mee. Zorg ervoor dat je ‘m daarna goed droog maakt om een infectie te voorkomen.

Een infectie

Een andere reden voor een geurende navel is een infectie. Zo’n infectie kun je oplopen door een overgroei aan bacteriën of gisten in je navel. Candida is bijvoorbeeld een gist dat zich het liefst ophoopt in een donkere, warme en vochtige omgeving. Je navel is voor deze gist dus dé perfecte plek om te groeien.

Wanneer je recentelijk bent geopereerd aan bijvoorbeeld een navelbreuk, kan het gebied in en rondom de navel sneller gaan ontsteken. Wanneer je een infectie hebt is de navel rood, ontstoken en voelt hij warm aan. Daarnaast kan er pus uit je navel lopen, kan er korstvorming ontstaan of wordt je navel schilferig. Heb je last van deze problemen? Neem dan contact op met je huisarts.

Een huidaandoening

Sommige huidaandoeningen kunnen zorgen voor ontstekingen en een extra opbouw van bacteriën in de navel. Denk bijvoorbeeld aan psoriasis, een auto-immuunziekte waarbij de huid schilferig en rood wordt. Schilfers vallen hierdoor sneller in de navel. Maar ook eczeem kan huiduitslag, roodheid en schilfers veroorzaken die vervolgens kunnen zorgen voor problemen in de navel.

Wanneer je last hebt van een van deze symptomen én een stinkende navel, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts of een dermatoloog. Er kan dan worden gekeken wat het probleem is en welke behandeling zou kunnen helpen.

Een cyste

Nog een mogelijke oorzaak voor een geurende navel is een cyste. Een talgkliercyste bijvoorbeeld, is een onderhuids knobbeltje dat ontstaat door een verstopt haarzakje. De cyste kan gaan ontsteken en barsten, waarna er een dikke gele en stinkende substantie uit ontsnapt.

In principe kan een oppervlakkige huidcyste geen kwaad en hoef je het niet te behandelen, tenzij hij geïnfecteerd raakt of wanneer je je eraan stoort. In dat geval kan een dermatoloog de cyste verwijderen.

Bron | Womenshealth.com, Libelle, mens en gezondheid

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden