null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Last van een trillend ooglid? Zó kom je er weer vanaf

Een trillend ooglid: bijna iedereen heeft er wel eens last van, en het is ontzettend vervelend. Maar wat veroorzaakt dat getril en nog belangrijker: wat kun je doen om het vervelende getril te stoppen?

Een trillend ooglid is meestal gelukkig ongevaarlijk, maar kan wel knap irritant zijn.

Trillend ooglid

Een trillend ooglid is eigenlijk heel gemakkelijk uit te leggen, want het ontstaat door het aan- en weer ontspannen van je oog. Omdat dat heel snel achterelkaar gebeurt, gaat je ooglid dus trillen. Irritant, maar niks ernstigs. De boosdoener bij een trillend ooglid is een overactieve hersenzenuw - de zogeheten nervus facialis - die ook de gelaatsspieren in de mond en de wang bedient. Daardoor kun je soms merken dat je mond en wang ook meebewegen. Vaak duurt het trillen van je ooglid gelukkig maar een paar minuten en gaat het dan vanzelf weer weg, maar in sommige gevallen kan het wel een paar dagen aanhouden.

Oververmoeidheid en stress

Een overactieve hersenzenuw is dus de veroorzaker van een trillend ooglid, maar hoe ontstaat die? De belangrijkste oorzaken voor zo'n op hol geslaagde hersenzenuw zijn oververmoeidheid en stress. Maar ook mensen die urenlang naar een beeldscherm van een tv of laptop staren, kunnen last krijgen van een trillend ooglid. Bijvoorbeeld na een lange werkdag, of als je een spannende film aan het kijken bent. Misschien lijkt een boek lezen dan een goed alternatief, maar dat is ook niet zo: lang lezen kan de zenuw óók triggeren.

Lees ook: Stress? 7 makkelijke trucjes om snel te ontspannen

Mogelijke oorzaak: magnesiumtekort

Een andere mogelijke oorzaak van een trillend ooglid is een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen, zoals magnesium. Echt wetenschappelijk bewijs is daarvoor (nog) niet, maar het is wel een klacht die vaak gemeld wordt. Ook een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot een trillend ooglid. En sommige studies zeggen dat histamine, een stof die het lichaam aanmaakt bij een allergie, ook een trigger kan zijn voor trillende oogleden.

Zo kom je van een trillend ooglid af

Een trillend ooglid is vaak het gevolg van vermoeidheid of stress, en gaat dan ook meestal vanzelf weer over als die oorzaken verholpen zijn. Daarom is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Niet alleen door op tijd naar bed te gaan, maar ook door je ogen af en toe eens pauze te geven tijdens het lezen, tv-kijken of internetten. Ook stress voorkomen is belangrijk als je vaak last hebt van trillende oogleden, al is dit makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Ga na wat de oorzaak is van jouw stress, en probeer daar dan aan te werken. Veel mensen hebben ook baat bij dit soort mindfulness oefeningen. Als je nú last hebt van een trillend ooglid en er meteen van af wilt, kan het soms helpen om je ooglid te masseren. Ook een zachte massage van je wang, voorhoofd of mond kan een uitkomst bieden.

Botox tegen trillende oogleden

Voor de meeste mensen zullen deze tips vanzelf helpen om je trillende oogleden tot rust te brengen. Maar als het getril echter blijft aanhouden, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Ernstig trillen kan in sommige gevallen namelijk ook worden veroorzaakt door neurologische aandoeningen, zoals het Multiple Sclerose, Parkinson of een hersentumor. Meestal is het niet nodig, maar eventueel kan de neuroloog trillende spiertjes dan uitschakelen met een botox-injectie. Dit werkt echter maar twee tot vier maanden, daarna is een nieuwe injectie nodig.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Max Vandaag, Oogfonds

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden