Last van een stinkende hoofdhuid? Dat kan hierdoor komen
 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Last van een stinkende hoofdhuid? Dat kan hierdoor komen

Er zijn bepaalde lichaamsdelen die nou eenmaal wat sterker ruiken, denk bijvoorbeeld aan je voeten en je oksels. Maar in sommige gevallen kan ook je hoofdhuid een onprettige geur afgeven.

Dit zijn zes redenen waardoor je hoofdhuid kan gaan stinken en wat je ertegen kunt doen.

1. Je wast je haar te vaak

Door je haar te vaak te wassen kan de shampoo het microbioom van je hoofdhuid beschadigen. Hierdoor wordt het bacteriën en schimmels makkelijker gemaakt om toegang te krijgen tot je hoofdhuid. Naast een nare geur kan het ook ontstekingen en jeuk veroorzaken. In dit artikel dat we eerder schreven leggen we je uit hoe vaak je je haar het beste kunt wassen.

2. Overmatig zweten

Als je regelmatig sport of last hebt van hyperhidrose (overmatig zweten), kun je last krijgen van een geurende hoofdhuid. Zweet hoopt zich namelijk op op en vermengt zich met bacteriën, wat kan zorgen voor een onprettige geur. Daarom is het belangrijk om na het sporten je haar te wassen. In dit artikel leggen we je alles uit over hyperhidrose.

3. Hormonale veranderingen

Ook hormonale veranderingen kunnen een rol spelen bij een geurende hoofdhuid. Veel vrouwen krijgen hier bijvoorbeeld last van tijdens de menopauze. Maar ook een zwangerschap kan een onaangename geur veroorzaken. Hormonale veranderingen kunnen namelijk zorgen voor een grotere productie van olie, zweet en talg.

4. Vuil in de lucht

We denken vaak dat fijnstof in de lucht, zoals roet of rook vooral een negatief effect heeft op onze longen. Dat is zeker het geval, maar fijnstof heeft ook effect op de geur van je hoofdhuid en je haar. Kleine deeltjes hechten zich aan je hoofd, wat uiteindelijk een sterke geur kan veroorzaken.

5. Een huidinfectie

Als je last hebt van een huidinfectie op je hoofd - meestal een schimmelinfectie - kan dit zorgen voor een onaangename geur. Als je een vervelende geur ruikt en daarnaast last hebt van jeuk en ronde schilferige plekken ontdekt, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of een dermatoloog. Die kan vervolgens bekijken waar de infectie vandaan komt en hoe het behandeld kan worden.

6. Voedingsmiddelen

Ook de voedingsmiddelen die je eet kunnen effect hebben op de geur van je hoofdhuid. Volgens sommige onderzoeken zou het regelmatig eten van vlees invloed kunnen hebben op de manier waarop je hoofdhuid ruikt.

Hulpmiddelen tegen een stinkende hoofdhuid

Er zijn een aantal middelen die de geur van je hoofdhuid kunnen verbeteren. Zo zou appelciderazijn een antimicrobiële werking hebben. Let wel op als je last hebt van eczeem; dan kun je appelciderazijn beter vermijden. Ook aloë vera zou je kunnen gebruiken als huismiddeltje. Onderzoek wijst namelijk uit dat het bij sommige mensen effectief werkt tegen roos. Verder zou je citroensap kunnen overwegen. Dit heeft net als appelciderazijn antimicrobiële eigenschappen. Let bij citroensap wel op dat de fruitzuren kunnen zorgen voor irritatie en dat het je huid gevoeliger kan maken voor de zon.

Wanneer je last hebt van een hoofdhuid die onaangenaam ruikt is het belangrijk om erachter te komen waar het aan ligt. Neem, wanneer je je zorgen maakt, daarom altijd contact op met je huisarts.

Bron | Freundin, Healthline

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden