null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Last van een slechte adem? Dít kun je ertegen doen

Bijna iedereen heeft er wel eens last van, een slechte adem. In de ochtend voor het tandenpoetsen ruikt bijna niemand echt heel fris uit de mond, maar er zijn mensen die vrijwel altijd een stinkende adem hebben. Niet echt prettig voor de omgeving, maar ook niet voor jezelf. Maar hoe ontstaat nou een slechte adem en wat kun je ertegen doen?

Minstens een op de vijf mensen kampt met een slechte adem..

Stinkende adem: halitose

Toch een lastig onderwerp om over te beginnen wanneer je uit je mond stinkt. Mensen schamen zich ervoor en denken dat het met een kauwgom of een muntje wel eventjes opgelost is. Maar niets is minder waar. Een stinkende adem wordt ook wel in medische termen halitose genoemd, wat letterlijk 'akelige lucht' betekent. Sinds de coronacrisis en de mondkapjesplicht is op Google de interesse in het ­onderwerp exponentieel gestegen. Als je nog niet wist dat je een slechte adem had, dan is menigeen erachter gekomen door het dragen van een mondkapje. Dan heb je namelijk geen andere keus dan het opsnuiven van je eigen adem. “En dat is soms schrikken", zegt pro­f. Marja Laine, hoogleraar orale diagnostiek, sectie Parodontologie bij de Vrije Universiteit Amsterdam. "Ik hoor mensen nu ­inderdaad vaker over een onaangename mondgeur klagen."

Lees ook: Zeven onverwachte oorzaken die kunnen zorgen voor een slechte adem

Oorzaken 'akelige lucht'

Het mondkapje drukt je letterlijk met de neus op de feiten, maar hoe komt het nou: die geurende giegel. In eerste instantie kunnen mondbacteriën zorgen voor een onaangename geur. Dat je last hebt van een slechte adem in de ochtend heeft voornamelijk te maken met je speeksel, of het ontbreken ervan. 'S nachts maak je minder speeksel aan dan overdag, terwijl speeksel juist de bacteriën in je mond wegwerkt. Hoe sterk je adem 's ochtends ruikt, dat hangt af van hoe droog je mond is. Hoe droger, hoe meer kans op nare geurtjes. Wanneer je vaker Mediterraanse of Aziatische gerechten eet waar veel knoflook, uien of sterke kruiden in zitten, ruik je ook vaker minder lekker uit je mond. Allemaal erg lastig natuurlijk. "Mensen worden ontzettend onzeker, gaan zich isoleren of krijgen relationele problemen. Soms maakt een slechte adem het koppels bijvoorbeeld onmogelijk om nog een slaapkamer te delen", laat pro­f. Laine weten.

Lees ook: Last van een slechte adem in de ochtend? Hier komt het door

Halitoseonderzoek

Uit een halitoseonderzoek door prof Quirynen onder tweeduizend patiënten is gebleken dat 'zo’n vijf procent ‘nog maar’ een jaar met halitose kampte. De overgrote meerderheid ervan leed er al minstens vijf jaar aan – soms zelfs al vijftien jaar', vertelt pro­f. Laine. "Bij zo’n zestien procent van de patiën­ten bleek er helemaal niets aan de hand. Zij leden aan iets dat pseudohalitose of denkbeeldige ademgeur heet." In negentig procent van de gevallen is de oorzaak van een slechte adem in de mond te vinden. Bij een kleine minderheid vormen neus-, keel- en ooraandoeningen als sinusitis of slijmen in de keel de oorzaak. In zeldzame gevallen is er sprake van een onderliggende aandoening.

Help! Wat kun je ertegen doen

  • Gebruik een tongschraper: dit kan wonderen doen als je last hebt van een heel aanwezige slechte adem in de ochtend. Meer dan de helft van de bacteriën die voor een slechte adem zorgen, groeien namelijk op je tong.
  • Drink genoeg water: bacteriën die de onaangename mondgeur veroorzaken, worden namelijk in het speeksel verdund, opgelost en weggespoeld.
  • Laat je gebit regelmatig nakijken: een bezoekje aan de tandarts op z’n tijd kan geen kwaad om te controleren of je geen gaatjes hebt, je tandvlees nog gezond is en bijvoorbeeld tandplak en tandsteen zich niet ophopen.
  • Poets ook tussen je tanden, en flos: elke avond minimaal twee minuten poetsen helpt, en dan het liefst met een elektrische tandenborstel. Gebruik ragertjes of driehoekige tandenstokers om tussen je tanden te poetsen, want je tandenborstel kan niet overal bij. En met flossen voorkom je dat je een feestmaal voor bacteriën in je mond achterlaat.

Bron | Goedgevoel.be

Beeld | Getty Images

Inge DalGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden