Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Last van een slecht humeur? Het kan zomaar aan je darmen liggen

Je teen stoten, de trein die een paar minuten vertraging heeft of een lekke band: er hoeft maar één ding te gebeuren of je zit op de kast. En dat geïrriteerde gevoel raak je de rest van de dag niet meer kwijt. Heb je last van een slecht humeur, maar heb je geen idee waarom? Het kan aan je voedingspatroon liggen en daarmee aan je darmen.

Verbinding buik en hersenen

De afstand tussen je buik en je hersenen lijkt misschien best groot – er zitten immers heel wat organen tussen – maar toch hebben deze twee lichaamsdelen meer met elkaar te maken dan je zou denken. Je buik wordt zelfs wel het tweede brein genoemd. Het enterische zenuwstelsel dat zich daar bevindt – het eigen zenuwstelsel van de spijsvertering – verstuurt signalen tussen de twee organen. Zijn je darmen niet tevreden, dan is je hoofd dat ook niet en andersom. Conclusie: als je een paar dagen alleen maar pizza’s, burgers en ander slecht voedsel naar binnen hebt gewerkt, is de kans groot dat je humeurig bent. Heb je last van stress, dan kun je last krijgen van onrustige darmen.

Verband

Hoe dat kan? Een onderzoeksteam waarvan de studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Gastroenterology, besloot het uit te zoeken. De knappe koppen probeerden te achterhalen of er een verband bestaat tussen je humeur, depressieve gevoelens en darmgezondheid. Dit deden ze door patiënten met een prikkelbaar darmsyndroom en depressie te bestuderen, om te zien of probiotica en een verbeterde darmgezondheid hun depressieve gevoelens konden verlichten. Wat bleek? De proefpersonen die probiotica kregen toegediend, hadden twee keer minder last van hun depressie dan de deelnemers die een placebo namen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Serotonine

Volgens de Britse voedingstherapeute Clarissa Lenherr komt dat doordat meer dan negentig procent van de serotonine in ons lichaam wordt aangemaakt in het maag-darmkanaal. “Deze ‘feelgood’-neurotransmitter heeft niet alleen invloed op je humeur, maar ook op je eetlust, slaap, geheugen en libido,” legt ze uit. Is het serotonineniveau in je lichaam laag? Dan zul je je een stuk slechter voelen, wat op de lange termijn zelfs kan leiden tot een depressie. Daarnaast kan het een slechte invloed hebben op je nachtrust, waar je óók weer chagrijnig van wordt. Daarom is gezonde voeding dus zo belangrijk!

Bron | ad.nl

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden