Opgeblazen gevoel? Zó herken je een maagslijmvliesontsteking Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Last van een opgeblazen gevoel? Zó weet je of het om een maagslijmvliesontsteking gaat

Van een opgeblazen gevoel hebben we allemaal wel eens last. Hoewel dat behoorlijk vervelend kan zijn, lijkt dat in eerste instantie vaak onschuldig. Toch is dit ook een van de symptomen die je kunt ervaren bij een acute maagslijmvliesontsteking. We leggen je uit waar je nog meer op kunt letten.

En hoe wordt een acute maagslijmvliesontsteking behandeld?

Wat is een acute maagslijmvliesontsteking?

Er bestaan twee vormen van een maagslijmvliesontsteking, namelijk een acute en een chronische ontsteking. Bij een chronische maagslijmvliesontsteking (Chronische gastritis) heb je te maken met een langdurige ontsteking van het maagslijmvlies aan de binnenkant van je maag. Bij een acute maagslijmvliesontsteking gaat het om een korte of tijdelijke ontsteking. Het slijmvlies in je maag heeft een belangrijke rol bij je spijsvertering, omdat er in de slijmvlieslaag klierbuizen zitten die helpen bij de productie van maagsap. Daarnaast helpt de dikke slijmvlieslaag je maag te beschermen tegen het agressieve zoutzuur in je maagsap. Best belangrijk dus, en daarom is het goed om alert te zijn op een acute maagslijmvliesontsteking.

De oorzaken

Vaak wordt een acute maagslijmvliesontsteking veroorzaakt door een infectie met een virus of bacterie. Volgens de Maag Lever Darm Stichting zijn waarschijnlijk vooral mensen met een verminderde weerstand vatbaar voor een ontsteking. Maar daarnaast kan een ontsteking ook komen door:

  • Het terugstromen van gal uit de dunne darm richting de maag
  • Alcohol
  • Langdurig gebruik van sommige ontstekingsremmers (bijv. ibuprofen, diclofenac, en naproxen) en aspirine

Lees ook:
Waarom het zo belangrijk is om af en toe je medicijngebruik onder de loep te nemen

Symptomen

Je kunt een acute maagslijmvliesontsteking herkennen aan de volgende symptomen:

  • Misselijkheid
  • Pijn in maagstreek
  • Opgeblazen gevoel
  • Soms: (bloed)braken

De behandeling

Een acute maagslijmvliesontsteking geneest meestal vanzelf, zodra je de oorzaak wegneemt. Zo kan het bijvoorbeeld helpen om te stoppen met alcohol drinken of bepaalde ontstekingsremmers en/of aspirine niet meer te slikken. Overleg altijd met de huisarts of je met medicatie kunt stoppen. Je kunt in een aanbevolen dosering wel paracetamol gebruiken als alternatief voor de pijnstillers. Daarnaast kun je van de huisarts eventueel ook een maagbeschermend medicijn krijgen. Hoewel het vooral wachten is tot je lichaam weer geneest, kan een arts wel maagzuurremmers voorschrijven om het genezingsproces te bevorderen.

Bron | Maag Lever Darm Stichting
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden