Last van een ontstoken of dichtgeplakt oog? Dit kun je eraan doen
Je kunt er zomaar mee wakker worden (en het komt eigenlijk nooit uit): een rood, dik oog of irritatie tijdens het knipperen. Het maakt je niet bepaald fraaier, maar gelukkig is een ontstoken oog relatief onschuldig en trekt het binnen een paar dagen vanzelf weer weg.
We leggen je uit hoe je eraan komt én wat je eraan kunt doen.
Ontstoken oog
Bij een ontstoken oog denken we vaak aan een opgezwollen of dichtgeplakt oog, maar ook andere symptomen kunnen wijzen op deze vervelende ontsteking. Een rode kleur van het oogwit, een tranend oog of een branderig of jeukend gevoel kunnen ook allemaal wijzen op een ontstoken oog. Vaak is dit het gevolg van een virus of bacterie, maar het kan ook veroorzaakt worden door een allergie, schimmel of parasiet. Ontstoken ogen zijn in sommige gevallen zeer besmettelijk, maar gaan wel vaak vanzelf weer over. Zie je na een paar dagen nog geen verbetering, dan is het verstandig om een afspraak te maken met de dokter. Deze zal de ontsteking meestal behandelen met antibiotica of zalf.
Meest voorkomende oorzaken
Een ontstoken oog komt relatief vaak voor; de meesten hebber er minsters één keer in hun leven last van. Sommigen lopen extra risico op een ontstoken oog. Denk dan bijvoorbeeld aan: mensen met een verminderde weerstand, dragers van contactlenzen of mensen die veel worden blootgesteld aan irriterende stoffen, zoals: chloor, rook, bepaalde chemicaliën of uv-straling. Meestal wordt een ontstoken oog veroorzaakt door een virus. Misschien merk je wel dat zo'n ontsteking vaak samen gaat met een flinke snotneus en niesbuien, of de griep. Er kan ook iets ernstigers aan de hand zijn, zoals een oogontsteking door herpes of een andere soa. Deze geven vaak heftigere klachten dan eerder omschreven, en hebben behandeling van een arts nodig.
Lees ook: Beschermen duurdere zonnebrillen je ogen ook beter?
Erger voorkomen
De klachten van een gewoon ontstoken oog worden na een paar dagen meestal vanzelf minder, zonder dat je daar heel veel aan kunt doen. Het helpt wel om zo min mogelijk aan je ogen te zitten en regelmatig je handen te wassen om bacteriën of het virus niet te verspreiden. Deel in deze tijd ook geen spullen, zoals: handdoeken, zakdoeken of cosmetica met anderen, omdat je oogontsteking vaak erg besmettelijk is. Ook doe je er verstandig aan om je oude mascara, eyeliner en andere oogmake-up te vervangen voor een nieuwe, om te voorkomen dat je jezelf herinfecteert wanneer je nét weer beter bent.
Huismiddel voor ontstoken oog
Zijn je oogleden aan elkaar vastgeplakt, omdat er wat pus uit je ogen komt? Dompel dan een watje of gaasje in een beetje gekookt en afgekoeld water en week je ogen voorzichtig los door van binnen naar buiten te wrijven. Wanneer je een ontstoken oog hebt, kun je ook beter een tijdje geen contactlenzen dragen. Deze kunnen je oogoppervlak beschadigen, waardoor bacteriën ook andere delen van het oog kunnen aantasten. Ben je weer genezen, reinig je lenzen dan grondig voor je ze weer indoet.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | Gezondheidsnet, Oogfonds, Thuisarts
Beeld | iStock
Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.