null Beeld Getty Images/fStop
Beeld Getty Images/fStop

Last van een licht gevoel in je hoofd? Dit kan het je vertellen over je bloeddruk

Je hoort vaak over de gevaren van een te hoge bloeddruk, maar weinig over een lage bloeddruk. In de meeste gevallen is het namelijk ook onschuldig, maar een te lage bloeddruk kan wel degelijk klachten geven. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van een licht gevoel in je hoofd. Dít wil je weten over een lage bloeddruk en het vervelende gevoel in je hoofd.

En wat kun je het beste doen tegen zo’n licht gevoel in je hoofd?

Een licht gevoel in je hoofd door je bloeddruk

Wanneer je bloeddruk te laag is, is een van de eerste klachten vaak een licht of juist zwaar gevoel in je hoofd. Dit is hetzelfde gevoel dat je soms krijgt als je te snel opstaat. Daarnaast kun je last krijgen van duizeligheid, een pijnlijk gevoel in je nek en schouders als je staat en hartkloppingen. Als je bloeddruk nog verder daalt, kan het zwart voor je ogen worden en kan geluid van verder weg lijken te komen. Ook kan het zijn dat je oorsuizen krijgt en uiteindelijk flauwvalt. Als je vaak last hebt van dit soort klachten, neem dan contact op met de huisarts. Er is sprake van een lage bloeddruk als de bovendruk lager dan negentig of de onderdruk lager dan zestig is.

Oorzaken van een lage bloeddruk

In de meeste gevallen is de oorzaak van een (te) lage bloeddruk niet bekend. Het is normaal dat je bloeddruk lager is als rustig ligt en dat 'ie omhoog gaat als je je inspant. Vooral door ineens op te staan kan de bloeddruk verschieten. Je bloed moet dan van je buik naar je benen. Je hart pompt tijdelijk minder bloed rond en vult dit ook minder goed aan, waardoor je bloeddruk lager wordt. Hierdoor vernauwen je bloedvaten en kun je licht in je hoofd of duizelig worden, of wordt het zwart voor je ogen. Je hart begint sneller te kloppen en vaak herstelt je bloeddruk zich binnen enkele seconden weer. Daarnaast kun je bij warm weer ook sneller last krijgen van een lage bloeddruk. Dat komt omdat je bloedvaten dan verder openstaan. Vooral ouderen hebben door deze twee oorzaken vaker last van een lage bloeddruk.

In sommige gevallen kan een lage bloeddruk ook worden veroorzaakt door medicatie. In overleg met de huisarts kan in dat geval de dosering mogelijk worden aangepast.

Lage bloeddruk door sporten

Ook als je last hebt van een licht gevoel in je hoofd of duizeligheid tijdens het sporten, kan een lage bloeddruk de oorzaak zijn. Een van de eerste vragen die veel (huis)artsen bij dit soort klachten stellen, is dan ook: 'Sport je veel?' Door het sporten gaat je bloeddruk namelijk omlaag. Je hart wordt door te sporten gespierder en pompt krachtiger. Sporters met een goede conditie hebben in rust vaak een lage hartslag, omdat het hart efficiënter werkt en minder vaak hoeft samen te trekken. In dit geval is een hartslag onder de zestig geen probleem. Zorg er tijdens het sporten wel altijd voor dat je de inspanning rustig afbouwt, zodat je bloeddruk zich hierop aan kan passen en je minder snel last krijgt van klachten.

Kan het kwaad?

In de meeste gevallen kan een lage bloeddruk weinig kwaad. Ook hebben veel mensen geen last van hun te lage bloeddruk en wordt dit vaak per toeval ontdekt. Doorgaans is er hiervoor geen behandeling nodig. Hoewel de klachten van een lage bloeddruk zoals het licht worden in je hoofd tot flauwvallen wel erg vervelend kunnen zijn, is hier vaak niet heel veel aan te doen. Volgens de Hartstichting zal je hier vaak mee moeten leren omgaan.

Lees ook:

Vanaf déze leeftijd is jaarlijks je bloeddruk laten meten raadzaam

Klachten verminderen

Heb jij last van een lage bloeddruk en ervaar je klachten? Dan zijn er wel een aantal tips om deze iets te verminderen.

Voorzichtig opstaan

Word je door je lage bloeddruk vooral licht in je hoofd als je snel opstaat? Dan is de oplossing simpel: neem rustiger de tijd op op te staan, zodat het bloed zich beter kan verdelen.

Duizeligheid

Voel je dat je duizelig wordt? Span dan je spieren in je billen, benen en buik aan of bal je vuisten. Dit zorgt dat je bloeddruk verhoogt.

Flauwvallen

Heb je het gevoel dat je gaat flauwvallen? Ga dan rustig zitten of hurken en stop je hoofd tussen je knieën. Dit zorgt ervoor dat het bloed beter naar je hersenen kan stromen. Je kunt ook even liggen om flauwvallen te voorkomen.

Goed drinken

Wanneer je veel vocht verliest, kun je sneller last krijgen van een lage bloeddruk. Het is dus belangrijk om dagelijks voldoende te drinken. Zeker op warme dagen of tijdens het sporten als je veel zweet verliest. Ook bij diarree en overgeven is het belangrijk om je vochtgehalte zoveel mogelijk op peil te houden en te blijven drinken.

Geen extra zout

Een veel voorkomende tip bij een lage bloeddruk en een duizelig of flauw gevoel is om extra zout te eten. Bijvoorbeeld een paar zoute dropjes. Toch is dat volgens de Hartstichting geen goed idee. Dit is namelijk slecht voor je nieren en bijnieren. Ga niet voorbij het dagelijkse maximum van zes gram zout per dag.

Bron | Hartstichting, LUMC, Women's Health

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images/fStop

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden