Margriet logo
Last van een jeukende hoofdhuid? Déze zes aandoeningen kunnen de boosdoener zijn Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Last van een jeukende hoofdhuid? Déze zes aandoeningen kunnen de boosdoener zijn

Heb je de laatste tijd last van een jeukende hoofdhuid, schilfers in je haren, zie je uitslag of voel je allerlei bultjes? Of heb je zelfs last van haaruitval? Dat zou wel eens door een van de zes veelvoorkomende hoofdhuidaandoeningen kunnen komen. We leggen je uit hoe je dit kunt herkennen en wat je hier het beste tegen kunt doen.

Is je haar dof, droog, pluizig of juist vettig? Ook dat zou door de gezondheid van je hoofdhuid kunnen komen.

Zes veelvoorkomende hoofdhuidaandoeningen

Bij hoofdhuidaandoeningen denk je misschien al snel aan roos, maar er zijn veel meer kwalen waar je last van kunt hebben. Dit kun je niet alleen merken aan je hoofdhuid zelf, maar kan er ook voor zorgen dat je haar er minder gezond uitziet. Daarom hebben we zes veelvoorkomende hoofdhuidaandoeningen en de beste behandeling op een rijtje gezet:

1. Allergische contactdermatitis (ACD)

Heb je last van een jeukende hoofdhuid? Dan zou dat kunnen wijzen op allergische contactdermatitis. Dit is een reactie op direct contact met een allergeen. Dit kan bijvoorbeeld komen door chemicaliën in shampoo en conditioner of door de chemische stof parafenyleendiamine in haarverf. Aan Goodhousekeeping legt dermatoloog Onyeka Obioha uit dat het belangrijk is om de trigger voor deze aandoening te achterhalen, zodat je dit voortaan kunt vermijden. Daarnaast kan een topische steroïde gel of zalf de ontsteking aan de huid doen verminderen. Neem hiervoor contact op met de huisarts.

2. Psoriasis

Heb je last van een uitslag op je hoofdhuid met roze plaquettes? Dan zou het ook om psoriasis kunnen gaan. De opeenhoping van huidcellen kan zorgen voor schilferige plekken die kunnen jeuken en pijn doen. Ook kunnen de plekken bloeden en korsten ontstaan. Psoriasis kan op elk deel van het lichaam voorkomen, maar vooral op de hoofdhuid is het lastig te behandelen. Het gaat om een auto-immuunziekte die niet te genezen is. Wel kun je de klachten verlichten met speciale crèmes, lichttherapie, injecties en tabletten. Neem hiervoor contact op met de huisarts of dermatoloog. Ook kun je je hoofdhuid een handje helpen door je haar niet meer te föhnen, milde producten voor je haar te gebruiken en je haar niet elke dag met shampoo te wassen.

3. Seborroïsch eczeem

Heb je last van een vettige, schilferende hoofdhuid? Dan zou je te maken kunnen hebben met seborroïsch eczeem, wat ook wel beschouwd wordt als hoofdroos. Dit is een van de meest voorkomende hoofdhuidaandoeningen en kan door stress of een seizoensverandering erger worden. Seborroïsch eczeem kan ook rond je wenkbrauwen, ogen, oren en de rest van je gezicht voorkomen. De oorzaak is waarschijnlijk een gist (schimmel) genaamd malassezia. Een anti-gistshampoo kan de klachten verminderen.

Lees ook: Jeukende, rode plekken op je huid? Déze 4 huidaandoeningen worden vaak voor een schimmelinfectie aangezien

4. Een ontsteking van de haarzakjes

Heb je last van (pus)bultjes op je hoofdhuid die lijken op acne? Dan kun je te maken hebben met folliculitis. Dit is een ontsteking van je haarzakjes en kan ontstaan door bacteriën, overmatig zweten, haarkleurmiddelen, te zware conditioner of een irritatie door scheren. Blijkt het om een bacterie te gaan? Dan kan de huisarts antibiotica voorschrijven. In andere gevallen kunnen ontstekingsremmende medicijnen werken tegen de uitslag.

5. Haarcysten

Heb je grotere bulten op je hoofd? Dan zouden het ook cysten kunnen zijn. Hoofdhuidcysten komen vaak voor en hebben meestal de afmeting van een knikker of druif. Raadpleeg altijd een dermatoloog. Vaak hebben de cysten een genetische oorzaak. Je kunt de cysten het beste met rust laten. Maak je je zorgen, heb je last van de bult(en) of weet je niet zeker of het om cysten gaat? Neem dan altijd contact op met een arts. In sommige gevallen kunnen ze operatief worden verwijderd.

6. Ringworm

Als laatste kan ringworm de boosdoener zijn bij hoofdhuidklachten. In dit geval heb je vaak last van schilferige uitslag met kale plekken. Dit kan pijnlijk zijn en je haar kan hierdoor afbreken. Ringworm is een schimmelinfectie die je van mens of mens kunt krijgen, maar ook van dier op mens. Ringworm kan behandeld worden met antischimmelmedicatie. Hierdoor ben je na 48 uur ook niet meer besmettelijk.

Bron | Goodhousekeeping, Huidarts, Radboud UMC, Huidziekten
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden