null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Last van een gespannen kaak? Zó kom je ervan af

Stress kan de oorzaak zijn van stijve spieren, bijvoorbeeld een stijve nek of schouder. Maar ook je kaken kunnen het zwaar te verduren krijgen. Heb je regelmatig last van je kaak tijdens het eten of als je wakker wordt? Dan is de kans groot dat je een gespannen kaak hebt.

Met onderstaande tips ben je in een mum van tijd van je gespannen kaak verlost.

Rust goed uit

Stress is de meest voorkomende oorzaak van een gespannen kaak. Wanneer je gestrest bent, span je onbewust bepaalde lichaamsdelen aan. Het advies bij een gespannen kaak is dan ook om rust te nemen. Dat klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer genoeg tijd voor jezelf te nemen, ga sporten of wandelen en ga op tijd naar bed.

Doe oefeningen

Bewegen wordt bij stijve spieren vaak aangeraden om de spieren losser te maken. Dat geldt ook als je last hebt van een gespannen kaak. Het vermindert de pijn en maakt je spieren sterker. Beweeg je kaak alsof je kauwt, maar dan zonder eten. Je kunt ook je mond wijd open doen, alsof je gaapt, en weer dicht. Herhaal dit een aantal keer, zo help je je kaak te ontspannen.

Beweeg je bekken

We geven toe dat het inderdaad een beetje vreemd klinkt. Je kaak staat in verbinding met je bekken. Dus als je bekken bewegen, beweegt je kaak ook. Dus zet je favoriete nummer maar op en gooi je heupen lekker los.

Masseer je kaakspieren

Wanneer je niet zo van het dansen bent, kun je ook je kaakspieren masseren. Door de massage ontspannen je kaakspieren. Je kunt dit heel gemakkelijk elke avond tijdens het schoonmaken en insmeren van je gezicht doen.

Lees ook: Zeven onverwachte dingen die kunnen zorgen voor kiespijn

Kaakfysiotherapeut

Helpen bovenstaande tips niet? Dan is het verstandig om een afspraak bij de kaakfysiotherapeut te maken. Met oefeningen kan hij of zij jou helpen de druk van je kaak te halen.

Tandenknarsen

Overdag kun je ook last hebben van een gespannen kaak doordat je in je slaap onbewust aan het tandenknarsen bent. Je denkt waarschijnlijk dat je naar de tandarts moet voor een bitje. Toch kun je ook in dit geval beter naar de kaakfysiotherapeut gaan. Een bitje lost het probleem meestal niet op, maar neemt alleen de gevolgen zoals schade aan je tanden weg, terwijl kaakfysiotherapie wel de uitkomst kan zijn.

Een verhoogde spanning van de spieren rondom het kaakgewricht kan de oorzaak van het tandenknarsen zijn. De kaakfysiotherapeut kijkt naar de samenhang van de positie van je hoofd en de spanning in je lichaam.

Bron | Santé

Beeld | iStock

Lichelle RoozeboomGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden