null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Last van een droge mond? Gebruik deze tips

Heb jij vaak last van een droge mond? Veel mensen lopen hiermee rond zonder hier iets mee te doen. En dat vindt tandarts-epidemioloog dr. Casper Bots van De Mondzorgkliniek zonde. Een droge mond voelt namelijk niet alleen vervelend aan, het kan ook problemen veroorzaken bij het eten en leiden tot tandbederf.

Gebruik daarom voortaan deze tips tegen een droge mond.

Een droge mond

Natuurlijk is er niet meteen reden tot paniek als je een keertje een droge mond hebt. Maar als je vaker last hebt van een tekort aan speeksel, is het verstandig om aan de bel te trekken. Volgens tandarts-epidemioloog dr. Casper Bots, die tevens initiatiefnemer is van het Nederlands Speekselcentrum, kan een droge mond allerlei problemen geven, zoals een vervelend gevoel in je mond, moeite met eten doorslikken en tandbederf.

Aan Plus Magazine legt hij uit dat zeker een derde tot de helft van de zeventigplussers last heeft van monddroogte. Toch denken veel mensen dat dit simpelweg bij veroudering hoort of hebben zij dit niet door, omdat het speeksel geleidelijk afneemt. Volgens Bots begint het vaak pas op te vallen als we de helft minder speeksel produceren van de normale dagelijks halve tot hele liter.

Symptomen van monddroogte

Om te weten of je echt last hebt van een droge mond noemt Bots een paar symptomen. Bijvoorbeeld groeven in de tong of juist een hele gladde tong, rood tandvlees, speeksel in je mondhoeken of als het spiegeltje bij de tandarts aan de binnenkant van je wang blijft plakken. Ook kun je het volgens Bots horen aan klikken en een plakkerige geluid wanneer iemand praat. Als laatste kan je mondgeur bij een droge mond toenemen en kunnen er sneller schimmels of mondbranden ontstaan.

De speekselklieren uittesten met kauwgom

Om erachter te komen of je echt een speekselprobleem hebt, raadt Bots aan om de ‘kauwgomtest’ te doen. Het effect van de kauwgom kan je vaak meer vertellen over de oorzaak van een droge mond. Als je tijdens het kauwen extra speeksel in je mond krijgt, dan werken je speekselklieren nog. Vaak is in dit geval de monddroogte een bijwerkingen van medicijnen of komt het door stress of roken.

Als je geen extra speeksel krijgt bij het kauwen van de kauwgom, dan kan het zijn dat je speekselklieren zijn beschadigd. Dat kan bijvoorbeeld komen door bestralingstherapie van je hoofd of hals of de auto-immuunziekte Syndroom van Sjögren zijn. Neem in dit geval contact op met je huisarts.

Maak je wel extra speeksel aan? Dan kunnen de onderstaande tips helpen.

Medicatie

De grootste boosdoener bij een droge mond is het gebruik van medicijnen. Als een van de bijwerkingen van jouw medicatie een droge mond is, en je hier veel last van ervaart, kun je in overleg met je huisarts en apotheek kijken of er een alternatief is. Mocht het niet mogelijk zijn om te stoppen, kijk dan of je de medicatie ook op een ander tijdstip kunt innemen.

Wellicht helpt het om dit ’s ochtends te doen in plaats van ’s avonds als je mond droger is. Ook dit kun je het beste in overleg met een arts doen. Als laatste bestaat er ook medicatie die de speekselproductie stimuleert. Dit heet pilocarpine. Maar vaak is de werking van deze medicatie nog erger dan een droge mond, omdat het alle klieren activeert. Hierdoor ga je dus ook meer zweten, waardoor het voelt alsof je in de overgang zit. Daarnaast kan het medicijn hartritmestoornissen veroorzaken.

Lees ook: Deze 5 dingen wist je waarschijnlijk nog niet over speeksel

Kauwgom en snoep

Om de speekselaanmaak te stimuleren helpt het om kauwbewegingen te maken. Ook kunnen sommige smaken je speekselklieren op gang helpen. Bij een droge mond kan het dus al helpen om een kauwgompje of (suikervrij) snoepje te nemen en hierop te sabbelen en kauwen. Er bestaan zelfs speciale tabletjes tegen monddroogte waarvan het water je in de mond loopt.

Drinken bij het eten

Als je vooral moeite ervaart bij het doorslikken van eten door een droge mond helpt het om wat melk of water te drinken tijdens het eten. Hierdoor blijft je mond vochtig en je eten smeuïg, waardoor je het makkelijker doorslikt. Vroeger werd het afgeraden om te drinken tijdens het eten, omdat dit de enzymen in je speeksel zou tegenwerken. Inmiddels is gebleken dat dit niet waar is.

Tandverzorging

Speeksel houdt de zuurgraad in je mond op peil. Dit beschermt tegen tandbederf en tanderosie. Als je vaak last hebt van een droge mond zijn je tanden dus minder goed beschermd, en heb je sneller kans op gaatjes. Ga in dit geval vaker naar de tandarts en mondhygiënist en poets je tanden na eetmomenten.

’s Nachts speeksel aanmaken

Als je overdag last hebt van een droge mond, wordt dit vaak in de nacht alleen maar erger. Dat komt omdat je dan van nature al minder speeksel aanmaakt. Dit wordt nog droger als je snurkt of met je mond open slaapt. Goede ventilatie en luchtvochtigheid in de slaapkamer kunnen dat droge gevoel iets tegenhouden. Daarnaast bestaan er allerlei tips tegen snurken. Ook kun je een beetje vaseline op je lippen smeren, waardoor je mond vochtiger aanvoelt.

Kunstspeeksel gebruiken

Als je last hebt van beschadigde speekselklieren kun je gebruik maken van kunstspeeksel. Dit kun je kopen bij de drogist. Er bestaat kunstspeeksel in de vorm van een dikke gel die je op je tong en gehemelte smeert. Dit kun je ’s nachts doen. Voor overdag bestaat er mondspray om je mond tussendoor vochtig te maken.

Natuurlijk werkt het niet even goed als je eigen speeksel, maar het kan een hoop verlichting bieden bij monddroogte. Let wel op: het effect van kunstspeeksel is van korte duur. Als je speekselklieren worden geprikkeld zullen deze het middel met je eigen speeksel wegspoelen.

Komkommer met olijfolie

Als laatste kun je ook stukjes komkommer zonder schil in je koelkast leggen. Bij een droge mond kun je hier een beetje olijfolie op druppelen en een stukje komkommer in je mond leggen. De koelte geeft een prettig gevoel, en de droogte neemt af.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Plus Magazine

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden