Last van een brokgevoel in de keel? Dít zijn de mogelijke oorzaken
Veel mensen hebben er weleens last van: een brok in de keel, bijvoorbeeld als je te maken krijgt met heftige emoties. Toch zijn er nog meer mogelijke oorzaken voor een brokgevoel in de keel, ook wel globusgevoel genoemd.
Volgens het Catharina Ziekenhuis wordt gesproken van een brokgevoel als er géén lichamelijke afwijking wordt gevonden. Is er wel sprake van een lichamelijke aandoening, dan heb je ook last van de klachten tijdens een maaltijd en kan de stem schor of hees zijn.
Klachten bij een brokgevoel
Wanneer je last hebt van een brokgevoel in de keel, dan uit zich dat vaak als het gevoel van een slijmprop die je niet kunt wegslikken. Maar ook kun je het gevoel hebben dat er een graat of korreltje in de keel zit en kan de keel pijnlijk, branderig en geïrriteerd aanvoelen. Het vervelende gevoel zit vaak ter hoogte van het strottenhoofd en je kunt steeds de neiging hebben om je keel te schrapen, te hoesten of vaak te slikken. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat er juist meer slijm wordt geproduceerd.
Onschuldig brokgevoel in de keel
Laten we beginnen met onschuldige oorzaken van een brokgevoel in de keel, want er hoeft niet per se sprake te zijn van een afwijking. Tijdens het slikken gaat de adamsappel op en neer en als je slikt, schraapt en kucht, span je bepaalde halsspieren aan. Blijven de spieren gespannen? Dan kan de adamsappel het gevoel geven dat er een brok in de keel zit.
Het kan ook voelen alsof er taai slijm in je keel zit. Dagelijks produceert je lichaam slijm, dat je samen met speeksel doorslikt. Normaal gesproken denk je hier niet bewust over na, maar het gaat dagelijks om een paar liter vocht. Zodra je je bewust wordt van deze slijm- en vochtproductie, kun je dit ervaren als een brokgevoel. Vaak verdwijnt de klacht vanzelf als een arts je gerust heeft gesteld. Maar ook een logopedist(e) kan hulp bieden om de hals- en keelspieren beter te ontspannen.
Lichamelijke aandoeningen
Het kan ook zijn dat je last hebt van een lichamelijke aandoening die het brokgevoel veroorzaakt. Houd er rekening mee dat je in dat geval vaak ook andere klachten hebt, zoals moeite hebben met eten, keelpijn, oorpijn of heesheid.
Keelkanker
Veel mensen zullen zich hier het meest zorgen om maken. Gelukkig is een kwaadaardige aandoening van het slijmvlies van de keel, het strottenhoofd of de slokdarm zeldzaam. Heb je last van een brok in de keel, verandert je stem, heb je moeite met eten, oorpijn en verlies je gewicht? Dan is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts die je kan doorverwijzen naar een KNO-arts.
Neusbijholteontsteking
Bij een ontsteking van de neusbijholten kun je last krijgen van een brokgevoel. Andere klachten die je kunt ervaren zijn hoofdpijn, veel snot, reukverlies en neusverstopping.
Allergie
Ook een allergie kan een oorzaak zijn voor een brokgevoel. In de meeste gevallen gaat het om een allergie voor huisstofmijt, wat zorgt voor klachten zoals neusverstopping of klachten in de keel.
Vergrote tongamandel
Zijn jouw keelamandelen in het verleden verwijderd? Dan kan het zijn dat de tongamandel zich vergroot, wat zorgt voor een brokgevoel. Hier kun je ook last van hebben als de tongamandel chronisch ontstoken is. Dan heb je vaak ook andere klachten zoals keelpijn, een vieze smaak en koorts.
Spierspanning van strottenhoofd of slokdarmingang
In en rondom het strottenhoofd lopen spiertjes. Denk bijvoorbeeld aan de spiertjes van de stembanden. Gebruik je je stem verkeerd, dan wordt één deel te intensief gebruikt en dat kan zorgen voor een brokgevoel. Ook de slokdarmingang kan voor problemen zorgen. Dit is een kringspier die bij sommige mensen onder te hoge spanning staat.
Chronische keelontsteking
Ook een chronische keelontsteking kan zorgen voor een brok in de keel. Hierbij heb je vaak last van een rauwe keel, kriebel in de keel, hoesten, een brandend gevoel en de neiging om te schrapen. Roken, alcohol, het drinken van koffie of het eten van prikkende voedingsmiddelen zorgen ervoor dat de klachten blijven.
Vergrote schildklier
Onder en voor het strottenhoofd ligt de schildklier en die kan de boosdoener zijn als hij vergroot is. De schildklier drukt dan tegen het strottenhoofd. Daarbij heb je vaak ook last van bijkomende klachten van een te traag of juist te snel werkende schildklier.
Halswervels slijten
Wanneer je ouder wordt, verdikken de randen van de halswervels aan de voorzijde. De slokdarm ligt hier tegenaan. Het gevolg: de verdikkingen kunnen zorgen voor een brokgevoel.
Zenkers divertikel
Als er een zwakke plek zit tussen de spieren van de slokdarmingang, dan ontstaat er een uitstulping van de slokdarmwand. Hierdoor kun je last hebben van borrelende geluiden aan de hals, moeite met slikken, doorgeslikt voedsel dat weer omhoogkomt, slijm in de keel, een stinkende adem, verslikken en hoesten als je gaat liggen. Je kunt ook magerder worden.
Angina pectoris
Als de kransslagaderen van het hart onvoldoende kunnen doorstromen, kun je last krijgen van pijn op de borst en/of pijn die uitstraalt naar de linkerarm als je je inspant. In zeldzame gevallen zorgt inspanning voor een brokgevoel.
Drink voldoende water
Volgens KNO-arts Bas op de Coul komt een brok in de keel ook voor wanneer je te weinig drinkt. Vooral veel ouderen hebben hier last van. Aan De Morgen legt hij uit: “Je moet 1,5 liter vocht innemen, maar dat lukt veel mensen niet. Daardoor droogt hun keel uit, helemaal als je de hele dag door je mond ademt, zoals veel ouderen doen. De ene koffie na de andere helpt ook niet, dat maakt de keel alleen maar droger.”
Medicijngebruik
Ook medicatie kan volgens de KNO-arts een rol spelen. “Berucht in dit verband is bloeddrukmedicatie. Veel van dit soort middelen kunnen een gekke kriebel in de keel geven, ook nadat je ze al twintig jaar hebt gebruikt. Hoe dat komt, weten we niet. Ook ‘longpuffers’ staan erom bekend. Na het inhaleren moet je goed naspoelen, anders kunnen onder meer de stembanden geïrriteerd raken”, legt hij uit.
Heb je veel last van een brokgevoel? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Die kan verder onderzoek doen en je eventueel doorverwijzen naar een KNO-arts.