null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Last van eczeem? 8x híer kan het naast erfelijkheid door komen

Eczeem is een vervelende huidaandoening en kan je leven flink beïnvloeden. Wat zijn de kenmerken, hoe ontstaat het en vooral: wat kun je er tegen doen?

Wat is eczeem?

Eczeem is een huidaandoening waarbij de hoornlaag van de huid aangetast is. Hierdoor werkt de barrièrefunctie van de huid niet meer optimaal. Er zijn verschillende vormen van eczeem, maar de meest voorkomende is atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Deze vorm komt bij zowel mannen als vrouwen voor. Het kan op verschillende plaatsen van het lichaam voorkomen: huidplooien, ellebogen, knieën, polsen, enkels, handen en voeten. Symptomen hiervan zijn een droge huid, roodheid, schilfers, kloofjes, jeuk, pijn of een branderig gevoel.

Hoe ontstaat eczeem?

Constitutioneel eczeem is een aandoening waar een aangeboren aanleg voor bestaat. Meestal krijgen mensen er vanaf de eerste levensjaren al last van. Bij de een verdwijnt het tegen de puberteit, terwijl de ander er z'n hele leven last van houdt. Vaak is het een combinatie van aanleg en overgevoelig reageren op bepaalde stoffen en prikkels. Dit kan zich uiten in een ontstekingsreactie van de huid. Deze ontstekingsreactie veroorzaakt jeuk en roodheid van de huid en kan zich verder ontwikkelen tot eczeem.

Andere factoren

Naast de aanleg voor eczeem, zijn er andere factoren die de symptomen ervan kunnen verergeren:

  1. Geestelijke en lichamelijke stress;
  2. Sigarettenrook;
  3. Geuren;
  4. Metalen, in het bijzonder nikkel;
  5. Zepen en huishoudelijke schoonmaakmiddelen;
  6. Formaldehyde, een gas dat voorkomt in huishoudelijke ontsmettingsmiddelen, sommige vaccins en lijmen;
  7. Isothiazolinonen, een antibacterieel middel dat wordt aangetroffen in producten voor persoonlijke verzorging zoals babydoekjes;
  8. Een droge huid. Vooral in de winter kan de huid sneller droog worden door de grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten.

Staphylococcus aureus-bacterie

Bij eczeem speelt de zogeheten Staphylococcus aureus (s. aureus)-bacterie vaak een rol. Deze bacterie veroorzaakt of verergert alle ontstekingen op de huid. Opvallend is dat bij constitutioneel (aangeboren) eczeem het aantal s. aureus-bacteriën toeneemt als het eczeem heftiger is. Hierdoor kan de jeuk en roodheid toenemen.

Hoe kun je eczeem behandelen of verlichten?

Belangrijk is dat je voorkomt dat je huid uitdroogt. Smeer daarom zo veel mogelijk met een voedende crème die het vochtgehalte van de huid op peil houdt. Hierdoor krijgt eczeem minder snel kans. Pas wel op met te veel zeep, want dit irriteert een gevoelige huid en maakt het juist alleen maar erger. Bij ernstige vormen van eczeem kan het raadzaam zijn om een arts of dermatoloog te bezoeken. Zij kunnen hiervoor de juiste middelen voorschrijven. In sommige gevallen kan LED-lichttherapie effectief zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women's Health UK, RIVM

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden