Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Vaak last van droge ogen? Dít kun je ertegen doen

vaak-last-van-droge-ogen-dit-kun-je-ertegen-doen.jpg

Zit je ’s avonds lekker op de bank tv te kijken, beginnen je ogen ineens enorm te prikken. Droge ogen zijn ontzettend vervelend, vooral wanneer knipperen en wrijven niet meer helpt. Wat zijn de oorzaken, en wat kun je ertegen doen?

Droge ogen krijg je wanneer je ogen niet genoeg traanvocht meer aanmaken, met als gevolg: jeuk, een branderig gevoel en roodheid. De oorzaak kan van alles zijn. Wil je de droogheid verhelpen, dan zul je eerst moeten achterhalen wat die oorzaak in jouw geval is.

Verschillende oorzaken

Droge ogen kunnen ontstaan door moeheid, langdurig staren naar een scherm of boek, maar ook door een vervuilde lucht of stoffige ruimte. Leeftijd en geslacht hebben er ook invloed op. Hoe ouder je wordt, hoe meer de kwaliteit van je traanvocht achteruit gaat. Vrouwen kunnen er ook door een veranderende hormoonhuishouding last van hebben.

Ga dus bij jezelf na wat de oorzaak zou kunnen zijn. Zit je voor werk veel achter een computer? Dan bestaat de kans dat je te weinig knippert. Is de lucht in je huis erg droog, of ligt er veel stof? Dan ligt het misschien daaraan.

Dit kun je ertegen doen

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je tegen droge ogen kunt doen.

  • Houd de luchtvochtigheid in huis (of op kantoor) zo hoog mogelijk. Airconditioning of verwarming zijn vaak de boosdoeners bij een droge lucht. Je kunt ook een luchtbevochtiger aanschaffen.
  • Wanneer je veel en langdurig naar een scherm kijkt, is het belangrijk dat je je ogen tussendoor laat rusten. Houd daarbij de twintig-twintigregel aan. Las elke twintig minuten een pauze in, waarin je twintig seconden lang naar een punt in de verte kijkt. Let erop dat je genoeg knippert, zodat je meer traanvocht aanmaakt.
  • Ook wanneer je een boek leest of iets anders geconcentreerd aan het doen bent, zorg er dan voor dat je genoeg knippert. Normaal gesproken knipper je om de vier seconden, dus probeer dat aan te houden.
  • Bescherm je ogen tegen de zon. Uv-stralen drogen niet alleen de huid uit, maar ook je ogen. Draag dus altijd een zonnebril in fel zonlicht.

Kunsttranen

Lijkt er niets tegen je droge ogen te helpen? Dan kun je ook kunsttranen gebruiken. Bij de apotheek zijn er vaak goede middelen te vinden. Wordt het echt een groot probleem en belemmert het je dagelijkse bezigheden, raadpleeg dan altijd een arts.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Het laatste nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant