Last van brandend maagzuur? Voorkom het door op deze zij te slapen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Last van brandend maagzuur in de nacht? Voorkom het door op deze zij te slapen

Brandend maagzuur is een vervelende kwaal die zorgt voor een branderig gevoel achter je borstbeen. De zure en pijnlijke oprispingen voorkom je het liefst, maar dat kan lastig zijn. Uit onderzoek van arts-onderzoeker Jeroen Schuitenmaker van Amsterdam UMC blijkt dat de juiste slaaphouding klachten van brandend maagzuur in de nacht kan verlichten.

Brandend maagzuur (of reflux) komt bij bijna iedereen weleens voor. Bijvoorbeeld als je een grote maaltijd gegeten hebt. Refluxklachten ontstaan doordat de inhoud van de maag, waar onder andere zoutzuur inzit, in de slokdarm terechtkomt. Dit geeft een onprettig, brandend gevoel en kan zorgen voor oprispingen. Brandend maagzuur kan geen kwaad als het af en toe voorkomt, maar als je het vaker ervaart kan de kwaal erg vervelend zijn.

Brandend maagzuur in de nacht voorkomen

Brandend maagzuur in de nacht kan je slaap flink verstoren. Gelukkig zijn er al verschillende behandelingen die de klachten kunnen verminderen. Zo kun je refluxklachten voorkomen door je hoofdeinde te verhogen en eten en drinken voor het slapen gaan te vermijden. Ook het veranderen van je leefstijl is belangrijk. Afvallen, stoppen met roken en het minderen van alcohol kunnen er allemaal voor zorgen dat de klachten afnemen. Als dit niet (genoeg) werkt, kun je contact opnemen met een arts. Deze kan maagzuurremmers voorschrijven om de klachten te verminderen.

Maar er is nog iets wat je kunt doen om brandend maagzuur in de nacht te voorkomen, blijkt uit het onderzoek van Jeroen Schuitenmaker. Hij vond in andere wetenschappelijke onderzoeken aanwijzingen die suggereren dat slapen op de linkerzij de klachten kan verminderen. “Dat klinkt logisch, want in die positie bevindt de maag zich onder de slokdarm. De zure maaginhoud kan dan minder makkelijk de slokdarm instromen,” aldus Schuitenmaker.

Onderzoek naar nachtelijk brandend maagzuur

Schuitenmaker besloot te onderzoeken of het slapen op je linkerzij inderdaad invloed heeft op nachtelijk brandend maagzuur. Hiervoor kregen 58 patiënten met ernstige refluxklachten een slangetje in hun slokdarm. Dit slangetje kon de onderzoeker gebruiken om de hoeveelheid maagzuur te meten. Om te kijken of zijn vermoeden klopt, keek Schuitenmaker ook naar de slaaphouding van de patiënten. De conclusie: patiënten die op hun linkerzij slapen, hebben minder maagzuur in hun slokdarm, vergeleken met patiënten die op hun rug of rechterzij liggen. Slapen op de linkerzij zorgt er daarnaast ook voor dat maagzuur sneller terugstroomt naar de maag.

In zijn onderzoek ging Schuitenmaker nog een stapje verder. Hij besloot te kijken of hij patiënten ook kan stimuleren op hun linkerzij te slapen en wat het effect daarvan is. Honderd patiënten kregen een trilapparaatje dat zij op hun borstkas plakten als ze naar bed gingen. De groep werd opgesplitst, waarbij de ene helft de hele nacht een trilsignaal kreeg als ze op hun rug draaiden. De andere groep kreeg die trilling alleen in de eerste 20 minuten van de nacht. En wat bleek? Ook hier was te zien dat de groep die gestimuleerd werd om op de linkerzij te slapen, minder last had van brandend maagzuur dan de controlegroep.

De onderzoeker is blij met de uitkomsten van het onderzoek: “Wat mij betreft hoort het advies om op de linkerzij te slapen thuis in het totale pakket aan leefstijladviezen dat artsen geven aan mensen met brandend maagzuur.”

Bron | Amsterdam UMC

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden