Last van bloedverlies na de overgang? Dit wil je erover weten Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Last van bloedverlies na de overgang? Dit kan de oorzaak zijn

De menopauze is het moment dat je voor de laatste keer ongesteld wordt. Als je een jaar na die laatste menstruatie ineens bloed in je onderbroek vindt, kan dat schrikken zijn. Wat is hiervan de oorzaak en wat moet je doen?

Bloedverlies na de overgang hoeft niet meteen reden voor zorg te zijn. Het kan bijvoorbeeld komen door medicijnen of veranderingen in de baarmoeder en vagina. In sommige gevallen kan het wel zorgelijk zijn. Het is dan ook verstandig om altijd contact op te nemen met je huisarts als je bloed verliest nadat je al een jaar of langer niet ongesteld geweest bent. Dit geldt óók als je weinig bloed verliest of als de afscheiding bruin is.

Bloedverlies na de overgang

De menopauze en overgang worden vaak in één adem genoemd, maar er is een belangrijk verschil tussen de twee. De menopauze is namelijk een onderdeel van de overgang: het is het moment van je laatste menstruatie. Ben je na je laatste menstruatie twaalf maanden lang niet meer ongesteld geweest, dan weet je dat je de menopauze achter de rug hebt. Voortplantingshormonen nemen dan af, waardoor de maandelijkse menstruatie stopt.

Als je een jaar na de menopauze last krijgt van een bloeding, hoeft dat niet meteen reden tot zorg te zijn. Bij meer dan de helft van de vrouwen wordt na onderzoek geen oorzaak gevonden. In deze gevallen ontstaan de bloedingen waarschijnlijk door veranderingen in de vagina en baarmoeder. Het laagje slijmvlies in de vagina en baarmoeder wordt dunner en droger naarmate de overgang vordert, waardoor dit slijmvlies kwetsbaarder is. Hierdoor kan het ook sneller gaan bloeden. Toch kan bloedverlies in sommige gevallen een minder onschuldige oorzaak hebben. Het kan een indicatie voor bijvoorbeeld poliepen of kanker zijn.

De oorzaak van bloedverlies na de overgang

Bloedverlies na de overgang kan worden veroorzaakt door hormoontherapie, medicijnen, een verzakking of geslachtsziekte. Nog meer mogelijke oorzaken zijn:

  • Poliepen
    Bij drie op de tien vrouwen komt het bloedverlies na de overgang door een poliep, een bultje op het slijmvlies van de baarmoederhals of baarmoeder. Poliepen zijn lang niet altijd kwaadaardig, sterker nog: meestal zijn ze goedaardig. Wel kan een poliep gemakkelijk gaan bloeden, waardoor je ook na de menopauze bloedverlies kunt ervaren.
  • Baarmoeder- of baarmoederhalskanker
    Dit is minder vaak de oorzaak van een vaginale bloeding na de overgang. Bij één op de tien vrouwen komt het bloedverlies door kanker. De kans hierop is groter, naarmate je ouder bent. Meestal gaat het hierbij om baarmoederkanker, dat ontstaat in het baarmoederslijmvlies. De kans dat bloedverlies na de overgang komt door baarmoederkanker, wordt vergroot als je het medicijn tamoxifen gebruikt (bij borstkanker), een erfelijke soort darmkanker hebt of als je overgewicht hebt. In sommige gevallen komt bloedverlies na de overgang door baarmoederhalskanker.

Onderzoek

Als je naar de huisarts gaat vanwege bloedverlies na de overgang, zal deze onderzoek doen. Dit onderzoek wordt gedaan om te kunnen uitsluiten dat het om kanker gaat. Hierbij krijg je een uitstrijkje en een echo. Die laatste wordt uitgevoerd via de vagina. Ook als je recent een uitstrijkje gehad hebt, wordt dit opnieuw gedaan. De echo wordt niet door de huisarts gemaakt, maar door een gynaecoloog of echoscopist. Deze maakt beelden van de baarmoeder en eierstokken en meet de dikte van het slijmvlies in de baarmoeder.

Wat er na dit onderzoek gebeurt, is afhankelijk van de uitslag. Als zowel het uitstrijkje als de echo goed is, is er geen oorzaak gevonden voor de bloeding. In dat geval gaan de artsen ervan uit dat het de bloeding geen ernstige oorzaak heeft, zoals kanker. Als het uitstrijkje niet goed is, wordt aanvullend onderzoek gedaan door de huisarts of een gynaecoloog. Bij een afwijkende echo is ook aanvullend onderzoek nodig. Hierbij kan gekozen worden voor onderzoek met een dun buisje waarmee een beetje slijmvlies uit de baarmoeder wordt gehaald, een contrastecho of een kijkonderzoek. Bij het laatste kan ook een biopt genomen worden. Dit houdt in dat een stukje uit het slijmvlies van de baarmoeder gehaald wordt. Goed om te weten: tijdens of na deze onderzoeken kun je last krijgen van pijn, die vergelijkbaar is met menstruatiepijn.

Behandeling

Hoe bloedverlies na de overgang behandeld wordt, is afhankelijk van de oorzaak. Zo kan er gekozen worden voor medicijnen als antibiotica of hormonen, maar ook een operatie behoort tot de mogelijkheden. Zodra duidelijk is wat de oorzaak is, zal je arts je hier verder over informeren.

Bron | Thuisarts, Cleveland Clinic

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden