Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Heeft een laptop op schoot invloed op je vruchtbaarheid?

heeft-een-laptop-op-schoot-invloed-op-je-vruchtbaarheid.jpg

Misschien heb je deze bewering ook weleens voorbij horen komen: met een laptop op schoot zitten is schadelijk voor je vruchtbaarheid. De hitte en straling zouden ervoor zorgen dat je eicellen oververhit raken, waardoor ze niet meer goed kunnen functioneren. Maar is dat écht zo?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: nee, je eicellen worden niet gefrituurd tot een soort nutteloze omeletjes. Maar er is nog wél veel onduidelijkheid…

Invloed laptop op vruchtbaarheid

Er is geen concreet wetenschappelijk bewijs dat de straling van een computer of laptop ook maar enige invloed heeft op de vruchtbaarheid van vrouwen, zegt de Amerikaanse arts Sara Twogood tegen Byrdie. Volgens haar zijn er vrouwen die een laptop gebruiken en geen problemen hebben met hun vruchtbaarheid, maar ook vrouwen die hetzelfde doen en wél moeite hebben met zwanger raken. “Er zijn tal van oorzaken waardoor een vrouw kan worstelen met vruchtbaarheid”, vertelt Twogood. “Als we dat op laptopgebruik afschuiven, zou dat niet overtuigend of realistisch zijn.”

Beschermd

Toch houdt ze wel een kleine slag om de arm: laptops zijn nog relatief nieuw, waardoor we nog relatief weinig weten over de straling of warmte van de apparaten. Maar omdat er nog geen bewijzen gevonden zijn, denkt ze dat het onwaarschijnlijk is dat deze nog gevonden zullen worden. De vrouwelijke organen zijn namelijk goed beschermd tegen temperaturen en straling. Eicellen worden gevormd in je eierstokken, die in je bekkenholte zitten. Daardoor is de kans klein dat de hitte van een laptop zorgt voor oververhitte eitjes.

Lees ook:
Ook dít is allemaal niet goed voor je vruchtbaarheid

Zwangerschap

Als je eenmaal zwanger bent, kun je beter niet met een laptop op schoot zitten, zegt Edward Merut daarentegen. De arts bij een vruchtbaarheidscentrum in Illinois denkt dat de hitte van laptops mogelijk slecht kan zijn voor zwangere vrouwen. Vooral in de eerste weken van de zwangerschap vindt hij dat je er beter voor kunt kiezen om je laptop op tafel te zetten. Net als sauna’s, hot tubs en elektrische dekens kan je lichaamstemperatuur omhoog gaan door een laptop, wat niet goed is voor de baby.

Er is maar weinig bewijs van deze invloed en je laptop moet wel érg heet worden voor het echt schadelijk kan zijn voor een ongeboren kindje, maar toch kun je volgens deze arts beter geen risico nemen tijdens je zwangerschap. Mocht je zwanger zijn en wel een laptop op schoot gehad hebben, dan is de kans dat dat slecht was voor het kindje gelukkig maar erg klein.

Mannen

Mannen moeten zich overigens meer zorgen maken, zegt arts Shefali Shastri tegen Byrdie. “Bij mannen is er een verband tussen een verhoogde temperatuur van de scrotum en vruchtbaarheid”, zegt de specialist. “Er zijn heel wat factoren die die temperatuur omhoog kunnen brengen. Denk bijvoorbeeld aan een heet bad, sauna of zelfs te strak ondergoed.” Dat laptops ook in deze categorie vallen, bleek ook uit een kleinschalig onderzoek onder 29 mannen. Daaruit bleek dat de scrotum significant warmer was wanneer ze een laptop op schoot hadden, waardoor de kwaliteit van sperma achteruit ging. Af en toe een laptop op schoot zou niet zo’n probleem zijn, maar vooral mannen kunnen voor hun vruchtbaarheid beter een tafeltje gebruiken als ze gaan bingewatchen.

Bron | Byrdie, The Verge
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Margriet Belbuddy's-Artikelbeeld_landingspagina

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandag t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Ook interessant