Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Langdurig zware pijnstillers nemen heeft nóg een vervelend gevolg

langdurig-zware-pijnstillers-effect-margriet.jpg

De laatste tijd zijn zware pijnstillers (opiaten) veel in het nieuws. De medicijnen zijn erg verslavend en bovendien in veel gevallen niet bewezen effectief. Nu blijkt dat ze nog een ander vervelend effect hebben.

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum hebben namelijk ontdekt dat het overgrote deel van de mensen die langere tijd opiaten gebruikt, last krijgen van een verstoord hormoonsysteem.

Testosteron en cortisol

De onderzoekers analyseerden 52 bestaande studies naar het gebruik van opiaten en de invloed van hormonen. Hieruit bleek dat ongeveer 20 procent van de opiatengebruikers een verlaagd niveau hadden van het hormoon cortisol. Bij 60 procent van de mannen was na zes maanden bovendien sprake van een verlaagd testosteronniveau. Of bij vrouwen ook minder geslachtshormoon werden aangemaakt, werd in het onderzoek niet duidelijk.

Vruchtbaarheidsproblemen

De Leidse onderzoekers stellen dat er meer aandacht moet komen voor de hormonale effecten door langdurig gebruik van pijnstillers. Een laag testosteronniveau kan bij mannen ernstige gevolgen hebben. Op den duur kan het bijvoorbeeld leiden tot impotentie, vruchtbaarheidsproblemen en minder spiermassa. Een lager cortisollevel geeft vooral vage klachten. Die klachten zijn bovendien vaak gelijk zijn aan de bijwerking van de opiaten zelf, waardoor ze niet altijd worden herkend. “Toch is het heel belangrijk om de diagnose te stellen”, benadrukt onderzoeker Amir Zamanipoor. “Bij stress-situaties kan een cortisoltekort namelijk leiden tot lage bloeddruk en shock.”

Lees meer
Onderzoekers: zware pijnstillers werken nauwelijks beter dan een placebo

Meer onderzoek

Hoewel het hormoonverstorende effect al bewezen is, stelt Zamanipoor wel dat er in de toekomst meer onderzoek naar het onderwerp moet worden gedaan. “Het is nog niet duidelijk wie er gescreend moet worden op hormoonuitval en ook niet wat de beste behandeling is. Ook moet nog worden onderzocht wat de effecten zijn bij vrouwen, hoe we deze klachten kunnen voorkomen en hoe snel herstel optreedt.”

Bron | LUMC
Beeld | iStock

Ook interessant