Margriet logo
stappenplan schurft Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Landelijk stappenplan moet razendsnelle verspreiding van schurft tegengaan

Op veel plekken in Nederland grijpt schurft om zich heen. Vervelend, want de besmettelijke huidaandoening is lastig te bestrijden. Een landelijk stappenplan, dat zorgmedewerkers kunnen uitdelen aan patiënten, moet daarbij helpen.

Het stappenplan werd bedacht door GGD-verpleegkundige Elleke Leclercq, en wordt nu ook landelijk uitgerold. Goed nieuws, vindt Elleke, “want dit moet heel veel patiënten bereiken.”

Flinke toename schurft

Het aantal besmettingen met schurft is de laatste jaren flink toegenomen. Ook in de afgelopen weken was sprake van een razendsnelle verspreiding. Volgens cijfers van de GGD’s en kenniscentrum Nivel steeg het aantal patiënten in Groningen in drie weken van 36 naar 66 per 100.000 inwoners. In de Gooi en Vechtstreek ging het zelfs van 52 naar 85. Schurft, officieel scabiës genoemd, komt vooral voor bij jongeren tussen de 15 en 24 jaar. Maar ook in andere leeftijdsgroepen grijpt het de laatste tijd sneller om zich heen.

Moeilijk te behandelen

De behandeling van schurft is uitdagend, omdat patiënten tegelijk moeten worden behandeld. In een gezin is dat nog wel te organiseren, maar in een studentenhuis of een ander samengesteld huishouden waar mensen soms wel en soms niet thuis zijn, is het lastiger om tegelijk met de behandeling te beginnen. “En dan hopt de infectie steeds weer naar iemand anders over, waardoor je er niet van af komt,” legt Elleke uit. Reden genoeg voor de GGD-verpleegkundige om een stappenplan te ontwikkelen. In het plan, dat nu landelijk gedeeld wordt met andere zorgprofessionals, staat precies beschreven wat je moet doen bij een besmetting. GGD Zuid-Limburg, waar Elleke werkt, is blij met het stappenplan. “Met een goede samenwerking ligt er nu voor heel Nederland een mooi en goed toe te passen stappenplan, waar we eigenlijk best trots op zijn”, aldus de organisatie.

Stappenplan tegen schurft

In het plan staat precies beschreven welke stappen patiënten met schurft gedurende twaalf dagen moeten volgen. Zo is het belangrijk dat iedereen in het huishouden op dezelfde dag, op hetzelfde tijdstip wordt behandeld. Tot iedereen behandeld is, heb je geen huidcontact met anderen. Ook wordt geadviseerd om bij het smeren van de crème wegwerphandschoenen te dragen, je van top tot teen in te smeren en je beddengoed te vervangen. In het stappenplan staat precies beschreven hoe en wanneer je kleding moet wassen, meubels moet schoonmaken en wanneer het weer veilig is om huisdieren te aaien. Het gedetailleerde stappenplan moet patiënten meer duidelijkheid geven en daarmee de razendsnelle verspreiding tegengaan.

Besmettelijke huidaandoening

Schurft is een zeer besmettelijke huidaandoening die ontstaat door schurftmijten, een soort kleine spinnetjes. Schurftmijten graven gangetjes van ongeveer één centimeter in de huid en leggen daar eitjes in. Vervolgens kruipen de nieuwe mijten door de gangetjes en leggen ze na twee weken ergens anders in de huid weer eitjes. Je kunt besmet raken met schurft als je langer dan vijftien minuten (lichamelijk) contact hebt met een besmet persoon. De huidaandoening kenmerkt zich door heftige jeuk, blaasjes en rode bultjes op de huid. Een behandeling tegen schurft bestaat uit tabletten of een crème, die ook gebruikt moet worden door mensen met wie je lichamelijk contact hebt gehad.

Bron | RTL Nieuws, Nivel

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden